Публикация

София се готви за COVID вълна

София се готви за COVID вълна

РЗИ спешно пита болниците колко легла за заразени имат


Заради резкия скок на заразените от COVID-19 Регионалната здравна инспекция в столицата спешно е поискала информация от болниците с колко COVID легла разполагат и колко са готови да разкрият за заболели в средно тежко състояние, съобщава „24 часа”. Информацията трябвало да бъде предадена до вторник в 14:00 часа.


Според лекари спешността е заради факта, че

в последните дни в големите болници в София идват все повече пациенти с COVID инфекция

Приемат или забавили се с лечението, или самолекували се с антибиотици, дори с кортикостероиди, или хора със съпътстващи заболявания.


Директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев не потвърди дали са получили броя на леглата.

„Това е вътрешна информация”, коментира д-р Пенчев пред всекидневника.

„Преди дни РЗИ поиска да отговорим каква е готовността да приемаме болни с COVID, които се нуждаят от лечение, но не са за интензивен сектор, ако вирусът продължи да настъпва по-агресивно. Всички са отговорили колко легла имат и са готови да посрещнат следваща вълна“, каза проф. Цветомир Димитров, директор на Първа МБАЛ в София „Св. Иван Кръстител”, пред „24 часа”.

 

Напливът в общинските болници в столицата не бил голям и в момента се запълват постепенно само инфекциозните отделения и няма нужда от допълнителни легла.


Според други обаче болните се насочват към големите държавни и частни болници, а в общинските - Втора градска, Четвърта градска, и държавната Инфекциозна пациенти с вируса почти нямало.


„Отговорихме на РЗИ каква е готовността да посрещнем нова вълна. Засега няма притеснения”, казаха и от една от големите частни болници в София.

Засега само РЗИ в столицата събира данни за възможностите на лечебните заведения при агресия на вируса

Вероятно защото от няколко дни тя свети в жълто на COVID картата, а средната заболяемост е над 100 на 100 хиляди.

Коментари