Публикация

Проф. Пенка Петрова: Слагайте маска в болници, магазини и градския транспорт

Проф. Пенка Петрова: Слагайте маска в болници, магазини и градския транспорт

Гърция няма да връща мерките срещу Covid-19 до края на туристическия сезон, въпреки високия процент заразени с два от вариантите на Омикрон.

 

В момента повечето заразени са на възраст от 18 до 24 години.

 

Най-много случаи има в Атина и Солун. Заразените в северната част на страната са по-малко.

 

"Вече не правят разлика ваксинирани и неваксинирани, защото половината, които се приемат в болница, по-тежките случаи, са ваксинирани, другата половина не са", каза кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

 

Пикът на шестата вълна в Гърция се очаква в средата на юли.

 

"Тези варианти са по-заразителни и се разпространяват много успешно. Буквално за няколко месеца заляха Европа, стигнаха и до нашата страна", коментира в предаването "Преди всички" проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

 

Силното разпространение е подпомогнато от падането на мерките, уточни тя.

 

Би трябвало профилактиката в момента да започне на първо място от болниците, градския транспорт и супермаркетите, смята проф. Петрова.

 

"Вече да се слага маска, ей така, на своя глава, без никой да го принуждава, за да се предпази."

 

Според проф. Петрова със сигурност скритата заболеваемост е "няколко пъти по-голяма от това, което се докладва".

 

Мутациите на вируса, които успяват да се наложат, са точно тези, които заобикалят имунитета и не се прихващат навреме от имунната система, поясни специалистът.

 

В страната ни има няколко случая на маймунска шарка, но ще си останат няколко, прогнозира проф. Петрова. По думите ѝ "едва ли има от какво да се притесняваме".

 

"Още повече, че голяма част от нашето население е ваксинирано срещу едра шарка и има имунитет. Могат да се притесняват хора, родени след 1980 г., по-младото население."

Коментари