Публикация

„ЛИНА” откри най-модерната медицинска лаборатория в страната

„ЛИНА” откри най-модерната медицинска лаборатория в страната

Стотици представители на лечебни заведения, държавни и общински институции, медици, пациентски организации и общественици уважиха голямото откриване на новата база на „ЛИНА” в Бургас. Емблематичното  за здравеопазването в региона и страната събитие се състоя на 30 юни в Central park в ж.к. „Славейков”. Гостите имаха възможност лично да разгледат уникалния технологичен комплекс, който издига лабораторната диагностика на ново ниво. Сред тях бе и кметът на Бургас Димитър Николов, който поздрави специално управителите Татяна Костадинова и д-р Васил Костадинов за значимата инвестиция, направена именно в морския град.

 

„Искрено се възхищавам на трудолюбието и на спортния хъс на целия екип на лаборатория „ЛИНА”. Имах честта и възможността да наблюдавам работата Ви по-отблизо по време на пандемията. Още в първите седмици  видях високия професионализъм, бързата реорганизация и качеството, което не подлежеше на никакъв коментар. Именно заради авторитета Ви и затова, че осигурявате професионална реализация на стотици хора, като кмет на Бургас искам специално да Ви благодаря. Гордея се с Вашата работа, на добър час!”, каза Димитър Николов.

 

Сред официалните лица бяха още: зам.-кметът по здравеопазване в община Бургас Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, зам.-областният управител на област Бургас Тодор Иванов, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, представители на РЗОК, кметът на община Поморие Иван Алексиев, кметът на община Карнобат Георги Димитров, Михал  Вжош – продуктов мениджър Биохимия и имунология в Център за управление Полша и Източна Европа на „Рош диагностикс”, Маргит Георгиева - мениджър маркетинг и бизнес развитие в „Рош диагностикс”, партньори от „Хроно” и „ЕЛТА 90 М, обичаната певица Тони Димитрова, Сдружение „Диабетни грижи” и др.

 

Това лято лабораторията отбелязва 23 години от своето основаване, като рожденият ден съвпада с откриването на новата база, която е дълго планирана.

 

„Мечтата ми се осъществи! Това беше нещото, което толкова години мислихме, планирахме и в крайна сметка постигнахме. Благодаря на нашите пациенти за тяхното доверие и подкрепата, без тях лабораторията зад мен нямаше да я има. Благодаря на всички държавни и общински институции, на съсловните организации, на лекарите и на специалистите по здравни грижи. Винаги съм казвал, че без персонал, който е наясно с работата, всяка машина, всеки робот, е купчина пластмаса и желязо. Без нашия страхотен екип, ние нямаше да можем да направим това, което в момента виждате. Поклон, колеги!”, каза управителят д-р Васил Костадинов. Той заяви, че всяка спестена стотинка ще бъде влагана в закупуване на апаратура и в обучение на персонал, който да работи с нея. „Мисля, че по този начин ще допринесем за това да направим живота на българите по-качествен и по-добър!”, допълни д-р Костадинов. Той пожелава на всички да са здрави и да продължат да се доверяват на „ЛИНА”.

 

Д-р Пламена Хараланова от екипа на лабораторията заяви, че напълно обновената високотехнологична лаборатория  е уникална не само за страната, но и за Балканския полуостров. Тя припомни на присъстващите началото и как мечтата на д-р Васил Костадинов и Татяна Костадинова е започнала да се сбъдва.

 

„Днешният  момент е безспорен връх в развитието на лабораторията, затова искам да Ви разкажа какъв е пътят на това стремително развитие. На 15.06.1999г. отваря малка манипулационна на ул. „Републиканска” в Бургас, като оборудването се е състояло от един полуавтоматичен биохимичен анализатор. 23 години по-късно лаборатория „ЛИНА” разполага с 55 манипулационни в 21 града и с напълно автоматизиран преданалитичен, аналитичен и следаналитичен процес, управляван от изкуствен интелект. Изумително, нали? Но пътят не е бил лек. По него са тръгнали двама, но сега сме голям и опитен екип, пред който те винаги застават и стимулират с личния си пример за упорит труд, себеотдаване в полза на пациентите и висок професионализъм”, каза д-р Хараланова, която пожела на  управителите да продължават да мечтаят.

 

Успешен старт пожелаха и партньорите от „Рош диагностикс”, които са пионер във въвеждането на иновативни технологии. През своята 125 годишна история „Рош” има ясен фокус и значим принос в здравеопазването.

 

„Много съм щастлив, че съм част от тази церемония. Новата лаборатория „ЛИНА” в Бургас отговаря на най-високите стандарти за инвитро диагностични решения. Тя интегрира широк обхват от диагностични тестове и дава точен и надежден резултат. Лабораторната диагностика има важна и централна роля по отношение на нашите усилия за предоставяне на подобрена здравна грижа”, каза Михал  Вжош – продуктов мениджър Биохимия и имунология в Център за управление Полша и Източна Европа на  „Рош диагностикс”.

 

Новата лаборатория на „ЛИНА” консолидира широк обхват инвитро диагностични решения в областите: биохимия, имунология, тъканна и молекулярна диагностика, пълна лабораторна автоматизация и IT решения.

 

„Благодарим Ви най-сърдечно за дълготрайното и ползотворно сътрудничество и  Ви пожелаем на добър час и успех в новото начинание. Надяваме се всеобхватните диагностични решения, налични в новата „ЛИНА”, да подпомогнат за повишаване ефективността на лабораторията и за подобрената здравна грижа”, каза Маргит Георгиева - мениджър маркетинг и бизнес развитие в „Рош диагностикс”.

 

Лентата на новата база бе прерязана от Татяна Костадинова и д-р Васил Костадинов, а след това с помощта на екипа те разрязаха и тортата за годишнината на лабораторията.

 

За музикалната атмосфера на откриването се погрижиха „Интро” и D'Family Acoustic. Събитието бе водено от известната актриса с бургаски корени Гергана Стоянова, която отправи специално пожелание към д-р Костадинов и Татяна Костадинова: „Вярната посока за Вас е само напред за благото на пациентите. Успех!”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари