Публикация

MЗ: Хората в рискови групи да не отлагат ваксинацията

MЗ: Хората в рискови групи да не отлагат ваксинацията

Хората, попадащи в рискови групи, като възрастните, страдащите от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, включително деца, лицата с отслабен имунитет и бременните са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма.


Във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 и разпространението на новия подвариант BA.5 на Омикрон у нас, Министерството на здравеопазването призовава хората, попадащи в тези рискови групи, да не отлагат своята ваксинация.


От ведомството изтъкват, че ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Завършеният ваксинационен курс и приложените бустерни дози помагат на имунната ни система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. При ваксинираните хора много по-рядко се стига до лечение в болнични условия. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подварианта BA.5 на Омикрон.


МЗ, съвместно с експертните съвети по съответните медицински специалности, разработи дигитални брошури, касаещи различни здравословни състояния и показаността на ваксинацията срещу COVID-19 при тях.


В прикачените файлове можете да намерите брошури, съдържащи подробна информация за дългосрочните последици за здравето след COVID-19, както и за коронавирусната инфекция, ваксините и ваксинацията при жени в репродуктивна възраст, при деца и младежи, при страдащи от сърдечносъдови, неврологични и белодробни заболявания.


Брошурите са достъпни и на следните линкове:


COVID-19, ваксините и ваксинацията при страдащи от сърдечносъдови, неврологични и белодробни заболявания

 

COVID-19, ваксините и ваксинацията при жени в репродуктивна възраст


COVID-19, ваксините и ваксинацията при деца и младежи


Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ - част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

Прикачени файлове

hronichnite_belodrobni_zabolyavaniya_covid-19_i_vaksinaciyata_sreshtu_sars-cov-2.pdf
dylgosrochni_posledici_za_zdraveto_sled_covid-19.pdf
detsata_covid-19_i_vaksinite_sreshchu_sars-cov-2_2.pdf
covid-19_vaksinaciyata_i_stradashtite_ot_nervni_zabolyavaniya.pdf
covid-19_syrdechno-sydovi_uslojneniya_i_vaksinaciyata_sreshtu_sars-cov-2.pdf

Коментари