Публикация

Недоносеното бебе в Горна Оряховица било живо 24 часа

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов прочете от парламентарната трибуна записани разговори между лекарите в болницата в Горна Оряховица, които бяха задържани по подозрение за убийство на новородено, а по-късно освободени.


От разговорите става ясно, че бебето е било родено живо, на 23 седмици и пет дни. Лекарите казват обаче на 17-годишната майка, че то е умряло. Дежурният лекар не вика неонатолог и в крайна сметка медиците решават да сложат детето във фризер за биологични отпадъци, предаде Дневник.

Част от цитираните разговори, които са били декласифирани по искане от прокуратурата във Велико Търново, са:

„Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло”, „Той си е виновен. Откъде на къде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?”, „Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?”, „Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе човек!”.

„Трябва да е под 500 грама”, „Нека го сложим във фризера с биологичните отпадъци, те там си решават как да ги горят”, „Никой не е виждал, не е чул, слагаме го в биологичните отпадъци”, „Умряло е при раждането, казваме”.

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс. Държавата трябва да покаже характер и да се водим от една цел – да защитим интересите на всички български граждани и да гарантираме спокойствието и сигурността на всички български граждани както в България, така и в ЕС”, каза още вътрешният министър.

Той благодари на лекарите от ГЕРБ, че не са се включили в декларацията на лекарите-депутати, които вчера протестираха срещу полицейските действия.

„Днес всеки сигнал трябва да бъде проверен и да се търси отговорност за тези, които са извършили престъпления. Исках да ви дам цитати, за да си изградите изводите. Аз съм винаги на ваше разположение, когато има подобни въпроси”, каза още министър Цветанов.

„Изпитвам чувство на срам” - с тези думи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов коментира оповестената от вътрешния министър Цветан Цветанов информация по случая. Здравният министър каза това от парламентарната трибуна преди да отговори на зададените към него депутатски въпроси.

Междувременно стана ясно, че Централната етична комисия на Българския лекарски съюз ще провери медицинската документация около случаите в Горна Оряховица и Благоевград. Едва след това съсловната организация ще излезе със становище.
От БЛС заявиха, че най-вероятно ще заведат дела в Страсбург заради начина, по който бяха арестувани техни колеги.

Коментари