Публикация

Проф. Александрова за Ковид вълната: Трябва да се възползваме от защитата на маските

Проф. Александрова за Ковид вълната: Трябва да се възползваме от защитата на маските

Новата Ковид вълна вече започна, а пикът ѝ се очаква да бъде през август.

 

"След две години и половина в пандемия няма място за драма. Трябва да приемем, че живеем с огромен брой вируси около нас и те непрекъснато се променят. Подвариантът BА.5 е един от най-бързо разпространяващите се въобще. Маските доказаха, че могат да предпазват от предаване на инфекции. Винаги имам маски в чантата си и съм готова да ги използвам. В болнични заведения и места с уязвими групи хора трябва да се възползваме от защитата им, без обаче да ги превръщаме във фикс идея", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

 

В края на юни СЗО съобщи, че в световен мащаб 43% от случаите са свързани с BА.5 и 12% с BA.4. Тя очаква да се увеличи броят на случаите.

 

"Южна Африка до юни беше в такава вълна. Няма доказателства, че има повишаване на броя на хоспитализация и смъртни случаи в сравнение с предишната вълна", каза проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

 

Вирусологът акцентира върху имунитета, който хората са придобили спрямо Ковид-19. Данните показват, че преболедувалите, които имат и 3 дози ваксина, са 83% защитени от тежко боледуване.

 

"Вирусът се променя, докато се размножава в своите гостоприемници - хора и животни. Възможно е да се появи напълно различен вариант от Омикрон. Трябва да следваме препоръките", подчерта гостът в студиото.

Коментари