Публикация

Овесените ядки - хранителни и полезни

Овесът се събира през есента, но е достъпен през цялата година и участва в различни здравословни ястия.

Овесът е издръжлива зърнена култура, която може да вирее и при лоши почвени условия.

Отличителният вкус се дължи на процесите на обработка след почистване.

Тенджера с прясно приготвена овесена каша е перфектният начин да започнете деня си, особено ако се опитвате да предотвратите или се лекувате от сърдечни заболявания и/или диабет.

Овесът, овесените трици и ядки съдържат специфичен вид влакна, известни като бета- глюкани.

Още през 1963 г. проучване е доказало благоприятните ефекти на това специално влакно върху нивото на холестерола.

Изследванията показват, че хората с висок холестерол се нуждаят само от 3 грама разтворими фибри дневно (количеството в една купа овесени ядки), за да намалят общия холестерол с 23.8%.

Това е от голямо значение, тъй като всеки 1% спад води до 2% понижаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Нови данни сочат, че овесените продукти могат да имат и друг защитен механизъм.

Антиоксидантни съединения, наречени avenanthramides, помагат за предотвратяваното на уврежданията от свободните радикали, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Овесът и другите пълнозърнести храни са богат източник на магнезий, минерал, който играе ролята при образуването на повече от 300 ензима, включително такива, свързани с абсорбирането на глюкоза и секрецията на инсулин.

Редица изследвания са доказали, че редовната консумация на пълнозърнести храни намалява риска от диабет тип 2.

Овесените ядки са отличен източник на манган, селен, витамин В1, диетични фибри, магнезий, фосфор и др.

Коментари