Публикация

Проф. Христова: До ден-два нови Ковид мерки, маските - задължителни навсякъде

Проф. Христова: До ден-два нови Ковид мерки, маските - задължителни навсякъде

В Министерството на здравеопазването се проведоха интензивни разговори и до ден-два ще бъдат обявени резултатите и новите мерки. Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

 

Тя подчерта, че е важно мерките да бъдат превантивно взети, тъй като очакваме значително повишаване на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на заболяването, но по думите ѝ подвариантът BA.5 на коронавируса много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора.

 

"Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

 

Като процентно отношение

смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни

Освен това вече имаме изграден имунитет и успяваме да се преборим с вируса още на входната врата - 30% ваксинирано население и голяма част преболедували, някои - безсимптомно, стана ясно още от думите на госта.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поиска Здравната каса да върне безплатните PCR тестове заради новата Ковид вълна.

 

"Абсолютно подкрепям. Това е много важен момент за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки изследвания ни трябват. Сега е моментът - в началото на надигащата се вълна. Наши проучвания върху здравен персонал показаха, че около 30% от персонала вече има прекарана инфекция. Хора, които не знаят да са боледували и тогава не са били ваксинирани. Сега процентът вероятно е 70-80", коментира проф. Христова.

 

Тя изтъкна, че

най-важната стъпка в превенцията е ваксинирането

Но добави, че при променящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна защита от ваксина.

 

"Виждам активизиране на процеса по поставяне на втора бустерна доза. Сега е моментът за ваксиниране, защото ни трябват поне 2 седмици, за да бъдем защитени", отбеляза директорът на НЦЗПБ.

 

Правят се изследвания за маймунска шарка, но няма нови потвърдени случаи у нас. Не са съмнителни проби, а по-скоро проби за изключване.

 

"Не трябва да се отпускаме. Не могат много хора да се заразят, уточнени са рисковите категории. С повече здравна просвета може тези случаи да се ограничат. Протича леко и според индивидуалния имунитет. При по-младите хора го няма имунитета от вариолата", разясни проф. Христова.

Коментари