Публикация

Уволненият директор на УСБАЛО: Вероятно ще търся правата си в съда

Уволненият директор на УСБАЛО: Вероятно ще търся правата си в съда

Уволнението ми не е политическа поръчка, а разчистване на сметки и неправда. Бих искал хората, които са над министър Сербезова, да си кажат мнението по въпроса. Това обяви по време на пресконференция днес отстраненият директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София д-р Стефан Константинов.

 

Той каза, че в началото на годината срещу него е подаден анонимен сигнал от името на Научния съвет на лечебното заведение до всички възможни институции. Зад него обаче стоели само двама души. В резултат са последвали няколко проверки. Първата е започнала в началото на февруари тази година от Вътрешен одит към МЗ. Последвала е такава от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и след това от Прокуратурата. Всички те са били по няколко пункта, сред които и избора на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Д-р Константинов цитира решението на

проверката от страна на Прокуратурата

според което не са установени никакви нарушения.

 

Бившият вече директор разказа, че при встъпването си в длъжност през 2017 г. не е бил наясно със ситуацията около Научния съвет, защото това е автономна структура към болницата, а той няма доцентска или професорска степен. Според него за проблема се е заговорило едва няколко години по-късно, в началото на пандемията от COVID-19. Заради заразата обаче и забраната за събирания, не е имало възможност въпросът с изтеклия мандат да се реши. Такава се появила едва през януари тази година. Д-р Константинов коментира, че

не е работа на Министерството на здравеопазването да се занимава с дейността на Научните бордове.

Той също така напомни, че в отговор на запитване от депутата от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов от преди един месец министър Сербезова е заявила следното:

„…проверката установява, че функционирането на Съвета, въпреки че не е кипяла бурна дейност, не е прекъснато. Защото съгласно същия правилник до избора на нов Съвет, старият продължава да осъществява функциите си…. Действително Общо събрание на служителите е било забавено, но през януари 2022 г. такова е било проведено. Избран е нов Научен съвет. Към момента твърденията на болничното лечебно заведение е, че функционира пълноценно“.

Д-р Константинов отговори и на обвиненията, че в периода септември 2017 г. – декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност „асистент“, „главен асистент“ и „доцент“. Той напомни, че

в отговор на депутата проф. Сербезова е заявила следното

„По отношение на това прекъсване в академичното израстване на кадрите, които Вие цитирате, нашите проверки не потвърждават, че това се отразява на качеството на медицинското обслужване“.

Д-р Константинов отбеляза, че от 2017 г. в болницата са правени много проверки, които не са открили никакви нередности, включително за обществените поръчки. По думите му всички договори са били одобрявани от прокурист и финансов контрольор. Така например при сключването на договор за клиничните изпитвания, в него е имало ясни клаузи, че фирмата трябва да реализира сериозни приходи за болницата.

 

Той добави, че откакто е поел управлението на УСБАЛО, финансовото състояние на лечебното заведение се е подобрило. Неговите приходи за 2021 г. са около половин милион лева, а

от 2020 г. не са регистрирани просрочени задължения

Същевременно в болницата са увеличени заплатите и е регистриран ръст от 6,92% на пациентите през 2021 г., спрямо 2020 г. Направени са и множествено инвестиции, за почти 500 хил. лв. С помощта на МЗ е направена Клиника по медицинска онкология и е закупен PET-скенер.

 

Д-р Константинов каза, че най-вероятно ще потърси правата си в съда, тъй като аргументите за уволнението му са неубедителни. Той също така добави, че при отстранявано на директора на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев аргументите на здравния министър проф. Сербезова отново са издишали. Той попита кому е нужно държавата да се ползва за бухалка при премахването на неудобни директори. По думите му разследванията трябва да се водят при болниците, които са затънали до гуша в дългове.  

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари