Публикация

Пулмолог: Най-добре е PCR тестовете да се върнат към личните лекари

Пулмолог: Най-добре е PCR тестовете да се върнат към личните лекари

Здравното министерство предложи личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за Kовид. Темата пред "Денят започва" коментира пулмологът д-р София Ангелова, която също се обяви за това предложение.

"Острите заболявания и острите респираторни инфекции трябват да бъдат ограничени. Затова най-доброто нещо е пациентът да отиде при своя личен лекар, той да го насочи към PCR, да се установи дали става въпрос за Kовид, грип или друга респираторна инфекция. По време на лечението, ако срещне затруднения, тогава да търси помощта на специалист", обясни тя.

Пулмолозите са малко на брой, при тях пациентите идват със записани часове. При тях идват и пациенти с астма, туберкулоза и други белодробни заболявания, подчерта лекарят.

"Смесването на потоците е недопустимо и мисля, че връщането на PCR тестовете към личните лекари е изключително важно и ще даде спокойствие. В противен случай ще се създаде хаос в здравната система и доболничната помощ", заяви д-р Ангелова.

По думите ѝ маските са важни като мярка, а противопидемичните мерки срещу Kовид помагат за ограничаване на други респираторни заболявания.

 

"Трябва да преценим кога трябва да се носят маски. Определено разчитам, че вариантите на Омикрон са още по-заразни, тоест, вероятността човек да се разболее е още по голяма, когато е затворено помещение и когато има струпване на хора", заяви пулмологът.

Според д-р Ангелова лекарските кабинети са едно oт местата, на които носенето на маски трябва да е задължително.

Коментари