Публикация

Ще има ли нови COVID мерки и кога?

Ще има ли нови COVID мерки и кога?

Много е динамична ситуацията с новите случаи на COVID-19, много е възможно да се вземат решения и те да бъдат национални, посочи на брифинг днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БТА. По думите му това може да се случи и до края на седмицата.

В началото на вълната сме, но вирусът се разпространява доста бързо и трябва да сме готови за всякаква ситуация, добави доц. Кунчев.

По думите му ръстът на заболелите от COVID-19 се повишава, но няма много приети пациенти в болниците.

Ако продължи вирусът да протича като сравнително леко заболяване, то и последиците няма да бъдат тежки, прогнозира той.

Главният държавен здравен инспектор препоръча всеки, който желае да се предпази, да носи маска, където прецени, да пази добра хигиена и да проветрява. Според него това е достатъчно в летния сезон.

Очаква се днес правителството да приеме новия национален пандемичен план

В документа са указани мерки, които ще трябва да се предприемат, в зависимост от етапа, в който се намира страната по отношение на разпространението на коронавирусната инфекция. По думите на доц. Кунчев в момента няколко области са преминали в първи етап, като мерките биха били носене на защитни маски основно в лечебни заведения, социални домове, както и за работещите с деца в ясли и детски градини. Силно препоръчително е носене на предпазни маски при всяко събиране на много хора на едно място.

 

„Мерките засега няма да доведат до затруднения нито в социалния живот, нито за икономиката, нито за туризма, но какво би станало след време ми е трудно да прогнозирам“, каза още главният държавен здравен инспектор.


По думите му ситуацията е много динамична, следващата седмица вероятно и други области в страната ще преминат в жълта зона по ниво на заболеваемост и е много възможно да се вземе решение мерките да се въведат на национално ниво.

Ако днес се приеме пандемичният план, мерките ще могат да се въведат още в понеделник, посочи той.

Планира се разкриване на още пунктове, в които желаещите ще могат да се ваксинират

„Личното ми мнение е, че трябва всеки, който чувства минимално неразположение, да има възможност бързо и лесно да бъде диагностициран, като това е най-лесно да стане при неговия личен лекар“, добави доц. Кунчев. Според него личният лекар трябва да има възможност да даде направление за тестване или дори да може да тества пациента в кабинета си.


Той изтъкна, че

сегашният вариант на коронавирусната инфекция се предава много лесно, засяга преимуществено хора в по-млада възраст

„Не се предвижда въвеждане на носене на предпазни маски за деца“, добави доц. Кунчев.

„Трябва да имаме съдействието на парламента и на здравната каса, така че да можем да действаме още сега, в началото на вълната, а не след като се обяви извънредно положение и се напълнят болниците. Вирусът се разпространява много бързо и трябва да имаме възможност за реакция“, каза още главният държавен здравен инспектор.


Доц. Кунчев допълни, че в момента

заболеваемостта от коронавирусната инфекция е по-висока от официалните данни

Темпът на нарастване е значителен в цялата страна и виждайки какво става в останалите държави, няма начин България да остане незасегната, отбеляза още той.

Коментари