Публикация

Проф. Кантарджиев: Закъсняхме с мерките срещу COVID-19

Проф. Кантарджиев: Закъсняхме с мерките срещу COVID-19

В ситуацията на увеличаващи се случаи на коронавирус трябва да се предприемат три основни мерки - да се правят PCR тестове, да се възобновят COVID зоните и да се носят маски в болниците и на местата със струпване на много хора.


Това мнение изрази в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS проф. Тодор Кантарджиев.


Според него сме закъснели с налагането на мерки у нас, защото вече има ръст на разпространението на вируса, особено в София-град и област, Бургас и Варна.

„Тези, които се връщат от Гърция, трябваше да бъдат предупредени да не контактуват с много хора няколко дни след това”, посочи проф. Кантарджиев.

Той изброи и

три особености на новия вариант на вируса

- ВА.5, който се разпространява в момента.

 

„Първо - той е по-заразен. Второ – има т.нар. имунно бягство. Трето - прекарва се много по-леко“, обясни професорът.

Как точно ще протече инфекцията обаче все пак зависи от организма на боледуващия

– към какво е предразположен, преболедувал ли е, ваксинирал ли се е. Въпреки че този вариант доста се различава от останалите и заобикаля имунитета, бустерна доза от ваксина срещу COVID-19 пази от тежко боледуване в продължение на 4-6 месеца, обясни още специалистът. И допълни, че сегашните ваксини пазят от новия вариант, ако се сложат 2-3-4 месеца по-рано.

В момента се разработват специални ваксини срещу ВА.5

- каза още проф. Кантарджиев и предупреди, че като дойдат у нас, те ще са само за бустер.


Професорът съобщи и за нов вариант на коронавируса, който се следи в Индия - ВА2.75. За два месеца той е заразил около 25% от многобройното население на страната.

 

Коментари