Публикация

Ден на пациента: Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания

Ден на пациента: Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания

Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) организира Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания под надслов: „Меланомно общество в обществото“.

Целта е пациентите да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение

Събитието ще срещне пациенти с малигнен меланом и техни близки с водещи специалисти в областта на лечението на заболяването, учени-медици, психолози, експерти по здравни грижи и други. Целта е всички заедно да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение, възможностите за диагностика, запазване и изпълнение на репродуктивните функции на пациенти с меланом, психосоциална подкрепа и водене на пълноценен социален живот след диагнозата.

Форумът ще се проведе на 23 юли 2022 г., събота, от 10:00 часа в зала „Средец“, хотел „Балкан“, София.

Денят на пациента, организиран от БАДО, е част от инициативата на асоциацията за създаване на „Меланом Пациентска общност в България“. Мисията на медиците в организацията е да запознаят хората с възможностите за превенция, с пътя на пациента с поставена вече диагноза и да отговорят на въпросите, които болните и техните семейства си задават.

 

Искаме хората да знаят, че диагнозата не е присъда. Срещата ще се превърне в място за споделен опит и дискусии, които да разсеят страховете от страничните действия от лечението и развитието на заболяването, ще даде перспектива за качеството на живот, благодарение на новите терапии и възможностите на науката,

 

каза д-р Гергана Шаламанова, началник на отделението по медицинска онкология и онкологични заболявания в кожните болести в Комплексния онкологичен център в Пловдив и председател на Българската асоциация по дермато-онкология.

Срещата е важна не само за пациентите, но и за лекарите

Според медицинските специалисти от асоциацията такива срещи са важни както за пациентите с онкологични кожни заболявания и техните близки, така и за лекарите в областта, защото им дават възможност да се опознаят взаимно и заедно да обсъдят темите, които са важни за хората.

 

Медицината вече е твърде напред в диагностицирането, лечението и проследяването на онкозаболяванията. Затова знанието за тях, подкрепата и доверието между лекари и пациенти, превръщат пациента в активен участник в избора на лечение, след като му бъде предложено такова от лекуващия онколог и в ключов двигател по пътя към пълноценния живот и успешното възстановяване, 

подчерта д-р Ива Гаврилова, дм от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен медицински център и член на УС на БАДО.

 

Повече за предстоящото събитие можете да намерите във ФБ събитието и на сайта на БАДО: https://bado.bg/.

Коментари

Като бивш сътрудник  в КОЦ-ПЛОВДИВ, ПРЕДЛАГАМ ,;локална конференция да се проведе в подходящо време  в 2-ра база.Да бъдат поканени колеги онкохирурзи,онкодерматолози,патолози и др.сродни дисциплини. да научим новостите в лечението на МАЛИГНЕНИЯ МЕЛАНОМ.ТРУДНА ,НО БЛАГОРОДНА ЗАДАЧА ЗА ЮЖНА Б-Я.

Да, разбира се ,такъв форум за южна България е залегнал в  плана ни , много Ви  благодарим,за оценката и  че проявявате интерес .! 

Някога и ние-провинциалните специалисти,работили,или карали курсове по сродни с темата дисциплини,обект на симпозиума получавахме покани!? 

Здравейте, Лекуващия онкодерматолог отговаря за живота на пациента, но за качеството на живота и психичното здраве е отговорен  хирурга.Пиша това,защото имам и в момента пациент-млада жена с груб белег,оперирана от опитен коремен хирург.Тези операции са за колеги с опит,ако не и специалност естетична,или пластично-въстановителна хирургия!