Публикация

Кирил Петков: Българите могат да имат едно спокойно лято по отношение на COVID-19

Кирил Петков: Българите могат да имат едно спокойно лято по отношение на COVID-19

Във връзка с новата вълна от COVID-19 правителството не предвижда новото въвеждане на зелени сертификати, затваряне на бизнеси или ограничение в движението на хората. Това стана ясно от думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков, който днес проведе среща със здравни експерти. По думите му, данните в момента показват, че по-голямата част от България се намира в т.нар. етап нула от противоепидемичния план, само няколко области са в етап едно.

 

„Данните показват, че българите могат да има едно спокойно лято“, каза още Петков.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че продължава ръстът за заболяемост, но той е доста далеч от пиковите стойности от преди няколко месеца. Експертът прогнозира, че ще продължи увеличаването на броя на случаите и през август ще се достигне пика на вълната, след което ще започне нормализиране.

 

Според него настоящият вариант на вируса протича много по-леко и хората го преболедуват

в рамките на няколко дни с температура и кашлица

„Дали на есен ще има нова вълна и с какъв щам или вариант, никой в света няма как да предвиди“, допълни доц. Кунчев.

 

Доц. Кунчев добави, че в националния противоепидемичен план се предвижда въвеждането на задължително носене на маски във всички лечебни заведения и социалните домове. То ще стане факт в близките дни със заповед на здравния министър.

 

Освен това здравните експерти отправят препоръка там,

където е възможно, работодателите да въведат работа от вкъщи

Той увери, че Министерството на здравеопазването ще се справи със ситуацията, защото готовността на лечебните заведения е много по-добра от преди. Освен това има достатъчно ваксини от всички видове, а също така противовирусни средства.  

Автор: Бойко Бонев

Коментари