Публикация

Нова ваксина срещу коронавируса бе разрешена в САЩ

Нова ваксина срещу коронавируса бе разрешена в САЩ

Американската агенция по лекарствата разреши използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията "Новавакс" за всички на и над 18 години в САЩ, предаде агенция Франс прес, цитирана от Dariknews.

 

Ваксината, произведена от тази американска компания, е вече на разположение в десетина други страни по света. В САЩ за сметка на това досега бяха разрешени за използване само три антиковидни ваксини - тези на базата на иРНК технологията на "Пфайзер/Бионтех" и на "Модерна" и ваксината на "Джонсън енд Джонсън". Но достъпът до последната от тези три ваксини бе ограничен заради засилен риск от сериозни тромбози.

Препаратът на "Новавакс" се поставя в две дози с интервал между тях от три седмици

Той използва по-класическа технология от тази на иРНК ваксините, която бе взета на прицел от много конспиративни теории. Ваксината на "Новавакс" съдържа елемент от вируса, който предизвиква имунен отговор на заразата, подобно на ваксините срещу менингит или хепатит Б например.

 

Клиничните изследвания бяха извършени върху няколко хиляди души в САЩ и Мексико и тогава препаратът на "Новавакс" показа 90-процентна ефикасност, но тези изпитания бяха извършени преди появата на вариантите "Делта" и "Омикрон" на коронавируса.

 

Правителството на САЩ обяви, че вече е купило 3,2 милиона дози от препарата на "Новавакс".

 

В САЩ ваксинираните срещу коронавируса са 77 процента от пълнолетното население.

Коментари

Ваксината на фирмата НОВАВАКС е разрешена в ЕС . По местни  ,нашенски съображения,  ,че има вече закупени достатъчни  количества  от другите ваксини фактически  се отказва и не се  внася ваксината на НОВАВАКС в Република България.Така не се ли  отказва и да се даде равен шанс в борбата с  К-19   за другите,които искат да се ваксинират с вакситата на НОВАВАКС ?  Това решение на държавата според нас не е оправдано от професионалана и морална гледна точка защото :                                                                                                                                                                            
1.Поради субективни причини на  страх и др. е известно ,че има  не малко хора,които  не са ваксинирани  срещу К-19  с наличните  у нас  ваксини, но са декларирали  желание,че биха се   ваксинирали  ако има у нас  ваксината на НОВАВАКС.                                                                                                                                                                       
2.В практиката си като имунолог макар и в единични случаи има  обективни противопоказания при анамнестини данни за възможна  предварителна сенсибилизация към някои от съставките  в наличните  ваксини. Това е  абсолютно противопоказание  за  приложението им.    

3. С оглед бързо разиващата се  у нас  епидемия  от Кодид-19 с новия подвариянт на вируса, следва държавата незабавно да направи нужното  да  защити живота и здравето на неимунизираните хора  ,които желаят  да се имунизират с  ваксината на НОВАВАКС ,                       
Предлагам: 1.Държавата  спешно да осигури незабавно внос от минимално количество от няколко  хиляди дози на  ваксината срещу Ковид-19  на фирмата НОВАВАКС .                                            
или

2 .Държавата спешно да  посочи механизъм,  по който желаещите да се ваксинират  с ваксината на НОВАВАКС  да могат  да си я  ЗАКУПЯТ!             

3.Държавата да осигури незабавно  и по спешност разкриване на липсващо у нас специализирано интензивно звено  за екстракорпорална апаратурна депурация , чрез плазмафереза с плазмозаместване  за преодоляване на  тежки  постваксинални усложнения.

По литературни данни такава структура има във Великобритания и някои други европейски  страни /Италия и др./още преди около 2 години.   Такава структура, която да дава равен шанс  при евентуални постваксинални усложнения   у нас няма !!!  Не е приемливо да се счита,че е пренебрежимо малък  риска от тежко усложнение или дори смърт защото за близките на пострадалия загубата е 100 % ! За това трябва без илишно бавене  спешно да се разкрие  у нас цитираното интензивно звено за апаратурно преодоляване на постваксиналните  усложнения!!!                              

п.с. Ние предлагхме  да се разкрие такава интензивно звено   повече от две години  за намаляване смъртността при тежко болни с  Ковид-19 също и  за    
 равен шанс при евентуални постваксинални усложнения. Глас в пустиня!