Публикация

Специализация наужким

Специализация наужким

Много интересно интервю с д-р Владимир Йорданов публикува в. „24 часа“. Журналистката Весела Бачева разговаря с младия лекар, завършил у нас медицина с пълно отличие и „Златен Хипократ“ и сега специализиращ вътрешни болести в Швейцария. Много истини, които са известни в медицинските среди, споделя д-р Йорданов, но лично мен най-много ме впечатли едно негово изказване по повод специализациите в някои български болници. Цитирам го дословно: „В някои отделения у нас директно ти казват: “Не идвай на работа, ще си получаваш заплатата, но не ни занимавай”. Така ти имаш специализация, но не и опит.“


Не знам дали всички, които се занимават с медицина и здравеопазване, си дават сметка за какъв злокачествен тумор в медицинското образование става въпрос.

Да специализираш „на книга“, но не и реално…

Сигурно щях да се усъмня в думите на младия лекар, ако не бях присъствал лично на подобна случка, но не със специализанти, а със студенти-медици, които, отивайки на упражнение по акушерство и гинекология, бяха буквално изгонени от клиниката с уверението, че ще им заверят книжките, но да не се пречкат в отделението, защото там имат много работа и нямат време за тях.


Към всичко това като прибавим практически липсващото реално обучение по време на двете години пандемия, представете си какво поколение лекари се задава. А вината не е на тези млади хора, а на техните преподаватели и на тези, които отговарят за организацията и контрола на медицинското образование във всичките му степени.
Мисля си, нямат ли страх тези, които отказват да учат младите, въпреки че това им е работата, че утре на тях или техните близки ще се наложи да се обърнат към специалист, който има диплома и подписи, но не и знания. Или се смятат за вечни и недосегаеми от болести и проблеми?!

Дошло е време да се огледат отново правилата и преподавателите

И с тази дейност да се занимават тези, които наистина имат такова желание и призвание. Ако искаш само да си гледаш частния кабинет, Ок, но не лъжи студентите и младите лекари, както и цялото общество!

 

Петър Галев

Коментари

Добре описано.Дъщеря ми приключва 5-ти курс-КВ 19 поколението онлайн.Смело твърди,че обучението им в СБАЛДБ,МУ София,като практика и теория,е било наистина на ниво.Специализация?!

При мама и тати в СИМП практиките.

сред магистър-фармацевтите от младото поколение почти всички са неграмотни с рецептите

Ясен Иванов

Поздравления за професионално проведеното интервю от Весела Бачева с д-р Владимир Йорданов.!!Казвам това ,защото едно интервю става добро,само и единствено,когато се задават правилните въпроси- това е лично мнение.
Аз, за разлика от Г-жа Бачева ,не се усъмних в нито едно изказване на младият колега. Всичко е истина. С голяма болка и съжаление казвам това . Беше описана от първо лице грозната действителност, за медицинското обучение в България , за лошите колегиални взаимоотношения, и за авторитета на тази хуманна професия, сринат до степен ,да се срамуваш да казваш какво работиш. .
Съгласна съм и с другото изказване, преподавател се става с желание и призвание ,а не между другото.
На д-р Йорданов ,пожелавам ,успешно завършване на специализацията и много професионални успехи.Той е там ,където трудът и усилията му /които не са леки/ ,ще бъдат оценени и добре заплатени.!!!!