Публикация

ЕМА: "Nuvaxovid“ може да предизвика тежки алергични реакции

ЕМА: "Nuvaxovid“ може да предизвика тежки алергични реакции

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че Nuvaxovid - ваксината срещу COVID-19 на американската компания "Новавакс" (Novavax), може да доведе до тежки алергични реакции като страничен ефект, съобщи "Ройтерс", цитирана от „Дневник“. Вчера препаратът бе разрешен за употреба в Съединените щати.

 

На американските опаковки обаче ще пише, че ваксината не бива да се поставя на хора, проявявали алергия към някоя от съставките. Днес ЕМА обяви, че също ще добави като нов страничен ефект на ваксината необичайни усещания или намалена чувствителност на кожата.

До момента в Европа са поставени само около 250 000 дози от ваксината на "Новавакс"

откакто тя бе въведена в употреба през декември, по данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

 

След като този продукт бе разрешен в сряда от американските регулатори в описанието му се предупреждава да не бъде поставян на хора, които са имали алергични реакции на някой от компонентите му.

 

В актуализираната информация на ЕМА се предупреждава за анафилаксия - особено остър алергичен шок, който често протича много бързо, в рамките на половин час. В най-тежките случаи може да причини смърт.

 

Това е състояние, при което рязко пада кръвното налягане и дори сърцето може да спре, а дихателните пътища отичат и се стесняват, което води до недостиг на въздух. Хората, които знаят, че са застрашени от такава реакция, обикновено имат подръка автоинжектор с адреналин (епинефрин).

 

Коментари

Имам питане - колко души от тези 250 000 са получили тежки алергични реакции ???? И още това , че в листовката пише цит.по памет - да не се поставя на лица проявявали алергични реакции към някоя от съставките на ваксината , фигурира в листовките на всички лекарствени средства , особено за парентерално приложение . Тази ваксина , до колкото съм информирана, е произведена на принципа на противогрипните ваксини и съдържа частица атенюиран вирус , което според мен я прави по-имуногенна . За алергични реакции няма официални съобшения . Странични реакции имат всичк ваксини !
И пак цитат на ЕМА - "
След като този продукт бе разрешен в сряда от американските регулатори в описанието му се предупреждава да не бъде поставян на хора, които са имали алергични реакции на някой от компонентите му.



В актуализираната информация на ЕМА се предупреждава за анафилаксия - особено остър алергичен шок, който често протича много бързо, в рамките на половин час. В най-тежките случаи може да причини смърт.!
Питам се дали не е "междуинституционално / междуфирмено / ритане по кокалчетата !
Подобен феномен наблюдавахме и при4 Астра Зенека "