Публикация

За първи път в България метаболитна терапия с Лутеций при лечение на простатен карцином

За първи път в България метаболитна терапия с Лутеций при лечение на простатен карцином

Метаболитната терапия с Лутеций за пациенти с простатен карцином вече е достъпна и в България. Провежда се в Клиниката по нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда с ръководител на екипа проф. Антония Цоневска.


„Извървяхме дълъг път на подготовка за стартиране на метаболитната терапия с 177Lu. Клиниката по нуклеарна медицина беше оборудвана с най-модерната апаратура за синтез и качествен контрол. Екипът ни беше обучен, като имахме възможност да почерпим опит от колегите в Турция, които прилагат това лечение от години и имат богат опит. Сега вече нуждаещите се пациенти няма да търсят възможности за лечение в чужбина, а ще имат тази възможност у нас. Ние разполагаме с абсолютно същата апаратура и с толкова добре подготвени специалисти, както във всички водещи центрове по нуклеарна медицина по света.“ казва проф. Цоневска.


Терапията 177 Lu-PSMA се използва при пациенти с карцином на простатата за провеждане на т.нар. трета линия (спасителна) терапия в случаи, при които конвенционалните терапевтични схеми (хормонална терапия и химиотерапия ) са изчерпали своите възможности.


Терапията с 177Lu-PSMA предоставя възможност за насочено и селективно лечение на тези пациенти, чрез реализиране на висока радиоактивна доза от 177 лутеций в метастатичните структури, благодарение на специфичното поглъщане в тях на маркирания простат-специфичен мембранен антиген.


177 Lu- PSMA има комплексен противотуморен ефект, насочен към лимфогенно, костно и вътреорганно разпространение. За да има успех тази терапия, е необходимо пациентът да е провел предварително 68 Ga-PSMA PET-CT, когато резултатът е положителен, т.е. метастатичните структури имат достатъчно количество рецептори и е сигурно, че 177 Lu-PSMA ще се свърже с тях.

За повече информация и записване:


02/403 4037


Ann.Petreska@acibademcityclinic.bg

Коментари