Публикация

МЗ въвежда 12 клинични пътеки за еднодневен престой

Pациентите ще могат да постъпват в болниците за един ден, без да се налага да преспиват в лечебните заведения.


12 клинични пътеки за еднодневен престой се въвеждат през следващата година у нас. Това се предвижда в проект на Министерството на здравеопазването за промени на Наредба 40 за основния пакет дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Новите пътеки са в областта на гинекологията, ендокринологията, гастроентерологията, урологията, кардиологията и други. При тези диагнози пациентите ще могат да постъпват в болниците за един ден, без да се налага да преспиват в лечебните заведения. По този начин ще се осигури по-ефективно изразходване на публичните средства и удобство за пациентите, посочва МЗ.

С промените се създават и дежурни кабинети, в които ще се осигурява първична извънболнична помощ на всички осигурени пациенти през нощта.

Според сегашното законодателство общопрактикуващите лекари са задължени да бъдат на разположение на пациентите си 24 часа в денонощието 365 дни в годината. Според министерството подобен ангажимент е непосилен за нито един човек и няма как да бъде изпълнен реално. По тази причина много пациенти остават без възможност за лекарска помощ в извънболничната помощ през нощта или по празниците. Със създаването на дежурните кабинети този проблем ще се разреши.

В наредбата се предвижда такъв кабинет да се разкрива на 50 000 души население. Той ще се прави от групови практики на общопрактикуващи лекари. В него ще дежури по един лекар, който ще поема пациентите и на колегите си.

Работното време ще започва в 8 часа вечерта и ще приключва в 8 часа сутринта. Заплащането на медицинските специалисти ще се извършва със средства от НЗОК. За тази цел в бюджета на здравната каса за следващата година за първична извънболнична помощ са предвидени допълнително 10 млн. лв.

Коментари