Публикация

Здравният министър с разяснения за COVID мерките

Здравният министър с разяснения за COVID мерките

Не се налага въвеждане на противоепидемични мерки на национално ниво. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, цитирана от Dariknews. Тя участва в международна среща на експерти, на която предстои да бъде представен Доклад за финансова защита в Република България на Световната здравна организация.

 

"Мерки, каквито имахме преди - КПП-та, ограничения в движението, затваряне на бизнеси, не би следвало и не е според закона да се случи. Хората могат да са спокойни, но това не означава, че не трябва да спазват противоепидемичните мерки", заяви тя.

 

"Не само в инфекциозни болници се лекува COVID-19, защото има различни клинични изяви. Те могат да бъдат лекувани в отделения по вътрешни болести, гастроентерологични и др.", разясни Сербезова.

На въпрос обсъждат ли се промени в правилата за карантинираните, тя посочи: "На този етап не, но може би следващата седмица ще имаме новина в тази посока, както и за заплащането на COVID тестовете през личните лекари".

 

По думите ѝ

засега не се очакват промени и в граничния контрол

"Варна е една от областите, в която ще се наложи да се въведат мерки, но засега има достатъчно легла в болниците", допълни тя.

"Повишава се броят на болните, но засега не се отчита натоварване на лечебните заведения", отбеляза министърът и призова хората да спазват сами препоръките за дезинфекция, носене на предпазни маски и спазване на дистанция. Министър Сербезова отново напомни на хората за възможността да се ваксинират.

Коментари