Публикация

Хипертонията, наричана „тихият убиец“, днес вече е „масов убиец“ - интервю с д-р Анастас Стойков, кардиолог в МБАЛ ВИТА

Хипертонията, наричана „тихият убиец“, днес вече е „масов убиец“ - интервю с д-р Анастас Стойков, кардиолог в МБАЛ ВИТА

Артериалната хипертония е най-разпространеното и най-увреждащото заболяване в света. Само на Стария континент повече от пет милиона човека загиват всяка година от нея и от последствията ѝ. Никой не е защитен от появата на това заболяване. Днес то се среща при 98% от хората над 50 години – за някои то идва по-рано, за други - по-късно. Какво е жизнено важно да знаем за нея – разказва д-р Анастас Стойков от ВИТА.

 

Д-р Стойков, как да разберем, че страдаме от хипертония?
Най честите оплаквания на пациентите при повишено артериално налягане са главоболие, “напрежение в главата“, шум в ушите, краткотрайно притъмняване пред очите, световъртеж, нарушено равновесие, тежест в гърдите, стягане в областта на шията и други.


Ако забележите при себе или у свои близки такива симптоми, то задължително трябва да започнете да измервате кръвното налягане 3-4 пъти седмично, като е препоръчително някои от измерванията да са в момент, когато нямате никакви оплаквания.


Имайте предвид обаче, че при една част от случаите на пациенти с хипертония, включително и при хора с много високи стойности, няма оплаквания. Пациентите се чувстват добре, намират се в добра кондиция и не знаят за съществуването на проблема. В тези случаи установяването на хипертонията става случайно – при профилактичен преглед, при случайно измерване на кръвното налягане, а понякога и по повод на настъпило усложнение от недиагностицираното заболяване.


Единственият начин да се установи наличието на хипертония е да се измерва артериалното налягане. Това е особено важно за мъже над 40-годишна възраст, жени в менопауза, наследници на хипертоници, особено ако са обременени и по бащина, и по майчина линия, лица с диабет, затлъстяване, бъбречни, ендокринни и системни заболявания (амилоидоза, лупус и др.).


Понякога може да е необходимо провеждането на 24-часово мониториране на артериалната хипертония (Холтер).

 

Кои стойности на артериалното налягане се приемат за високи?
За нормално се приема артериално налягане, вариращо в рамките от 100 до 135 mmHg за систолното, и от 70 до 85 mm Hg за диастолното. Стойности между 135/85 mmHg и 139/89 mmHg се приемат за пре-хипертония, а трайно повишени стойности над 140/90 mmHg се приемат за хипертонична болест. Посочените стойности са валидни за всяка възраст над 18 г.


При измерване на артериално налягане по-високата стойност е наречена систолно кръвно налягане и представлява налягането върху артериите в момента, когато сърцето се съкращава и изтласква кръв. По-ниската стойност е диастолиното налягане, т.е. налягането в артериите по време, когато сърцето се отпуска след съкращението.
В обществото има погрешно мнение, че нормата за артериално налягане зависи от възрастта. Всъщност за всички възрасти стойностите над 140 mmHg за систолното и над 90 mmHg за диастолното налягане са високи.


При пациенти с диабет и други сърдечно-съдови рискови фактори (нарушен липиден баланс, пушене, затлъстяване, метаболитен синдром) желаните стойности са под 130 mmHg за систолното налягане и под 85 mmHg за диастолното.

 

Какво да направим, ако измерим повишено артериално налягане?
Еднократното измерване на повишени стойности все още не означава хипертония. Редно е да се направят още няколко измервания в рамките на същия ден и през следващите 2-3 дни. Диагноза „хипертонична болест” се поставя, когато се установят повишени стойности при поне три измервания, проведени по време на минимум два прегледа.


Ако сте установили повишено артериално налягане при няколко измервания, непременно посетете личния си лекар за допълнителни изследвания и преценка на поведението. Възможно е евентуално започване на лекарствено лечение.


От какво се причинява високото артериално налягане?
В повечето случаи хипертонията (високото артериално налягане) се нарича „есенциална”, което означава, че конкретна причината за повишението не може да се установи (в около 95% от случаите). При малък процент от хората с високо артериално налягане се открива нарушение на функцията или заболяване на различни органи и системи, напр. отделителна система, съдови промени, болести на жлезите с вътрешна секреция, нервна система и други, като в тези случаи говорим за „вторична” хипертония.

 

Съществуват голям брой фактори, които са в състояние да способстват развитието на високото артериално налягане: генетични фактори, възраст, наднормено тегло, прекалена употреба на сол, на алкохол и т.н.


Доказано е, че при някои пациенти е възможно чрез диетични мерки и промени в начина на живот да се ограничи или да се забави появата на високо артериално налягане. Такива са: редовни физически упражнения, намаляване на употребата на сол и алкохол, намаляване на теглото, избягване на стреса и други.

 

Колко дълго трябва да се пият лекарствата за кръвно налягане?
Лечението на хипертонията е продължително, често без прекъсване, до края на живота. Прекъсване на лечението може да се предприеме, когато стойностите се понижат прекомерно през летните месеци, при промяна на местожителството (пътуване в чужбина), значително понижаване на телесното тегло, предписване на медикаменти за други заболявания (на простатата, неврологични и др.), тежки инфекциозни, стомашно-чревни и неопластични заболявания, оперативни интервенции.


Прекъсването на лечението или промяна в дозировката на лекарствата не трябва да става самоволно, а само и единствено след консултация с лекар.


Приемането на лекарства не означава успешно лечение. След започване на лечение с медикаменти, задължително трябва да се проследи ефектът от тях, като се контролират периодично стойностите на артериалното налягане.

 

Какъв апарат за кръвно налягане да се използва?
За измерване у дома могат да се използват различни апарати:
• Електронни, измерващи автоматично - удобни са за използване и самостоятелно измерване;
• Апарати с ръчно напомпване и използване на слушалка - изискват известен опит, а често и помощ от второ лице.


Как се постъпва, ако при няколко поредни измервания апаратът показва различни стойности?
Нормално е при различни измервания, макар и направени през кратък интервал от време, стойностите на артериалното налягане да са различни. По правило, измерването трябва да става след 3 до 5 минути почивка в седнало или легнало положение. Правят се три поредни измервания през 3 до 5 минути, без да се променя положението на тялото и без да има напрежение в мускулатурата. За реална стойност се приема средната стойност от второто и третото измерване.


Колко опасно може да бъде високото кръвно налягане?
Високото кръвно налягане бързо износва съдовете, а оттам и целия организъм. Повишаването му умножава риска от развитие на сърдечно-съдови, бъбречни, очни, мозъчно-съдови и други заболявания, ускорява появата на атеросклероза. Сърцето се претоварва, съдовете се стесняват и се нарушава кръвоснабдяването на важни органи и системи. Най-сериозните усложнения са мозъчен инсулт и миокарден инфаркт. И двете заболявания са животозастрашаващи, инвалидизиращи, трудно и скъпо лечими.


Ето защо диагностиката на хипертонията е толкова важна. Ако навреме бъдат взети адекватни мерки, може да се избегнат усложненията. Високият процент заболеваемост и смъртност, свързани с артериална хипертония, я правят един от най-значимите медицински проблеми. Затова и при най-малките симптоми, които ви карат да се съмнявате за проблеми с кръвното налягане, или при случайно измерване на повишени стойности, визитата при лекар е силно препоръчителна.


Специалистите на ВИТА са на Ваше разположение, като може да запазите час за преглед и лечение през телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.

Коментари