Публикация

Кардиолози искат 100% реимбурсация за модерни импланти и отпадане на лимитите

Кардиолози искат 100% реимбурсация за модерни импланти и отпадане на лимитите

Прилагането на модерни импланти и съвременни терапевтични методики, може да спаси много пациенти от внезапна сърдечна смърт. Това коментира пред журналисти кардиологът доц. Васил Велчев, завеждащ Сектор електрокардиостимулация към УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Той отбеляза, че най-застрашени са хората, които вече са прекарали инфаркт. При тях има много висок риск от появата на такъв инцидент. Това се отнася и за пациентите с фамилна обремененост и сърдечни дефекти. Според него ако в България около 15-20 хил. души умират от внезапна сърдечна смърт, поне 1500 от случаите са предотвратими.

 

Внезапната сърдечна смърт настъпва при хора с наглед нормално състояние. В 90 % от случаите става въпрос за кардио тахикардия – много бърз пулс, при който циркулацията не може да се справи.

 

„При камерна тахикардия всеки пулс над 180 е опасен. Зависи и дали сърцето на човека е здраво. Едно здраво сърце понася бързия пулс и може само да Ви се завие свят. Но ако преди това имате понесен инфаркт и използвате 30% капацитета, тогава пулс над 150 е много опасен“, каза доц. Велчев.

 

По света около 17 млн. души умират на година от този синдром, като голяма част от тези пациенти страдат от исхемична болест на сърцето. Средно 9 от 10 пациенти, които са получили сърдечен арест на улицата

не доживяват да стигнат до болницата

Доц. Велчев отбеляза, че пациентите могат да бъдат спасени със съвременни импланти за ритъмна терапия. Такива са например дефибрилаторите, които се поставят в тялото и при инцидент могат да възстановят сърдечния ритъм. Обикновено тежат около 50 грама и се свързват със сърцето посредством жица. По думите му те удължават живота на хората с около 5 години. Според него това е една от най-ефективните терапии в областта на кардиологията. За съжаление НЗОК не ги реимбурсира напълно и в много случаи пациентите не могат да си позволят тяхното доплащане. Касата заплаща до 8500 лв. за този имплант, но цената му е много по-голяма и така

пациентът трябва да доплати за него межди 1000 и 7000 лв.

„Задача на лекарите е да разпознаят при кои хора трябва да се направи това, а задача на политиците е да обезпечат средства. Не е работа на лекарите да убеждават пациента да даде пари“, каза доц. Велчев.

 

Проф. Иво Петров, Национален консултант по инвазивна кардиология и Началник на клиника по Кардиология и ангиология в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център потвърди, че пациентите нямат достъп до тази съвременна терапия и призова НЗОК да я реимбурсира на 100%. Той също така каза, че

има наложени и лимити за тази дейност, които също трябва да отпаднат

„Има парадокс. Правим всичко възможно колегите да получат добро ендоваскуларно обучение, но накрая се оказва, че тя нямат право да сложат ендоваскуларния имплант, защото нашата система не е позволила достатъчно добра реимбурсация и достатъчен брой импланти“, заяви той.

 

По думите му това не се отнася само за тази конкретна терапия, а за много други модерни начини на кардиологично лечение. Според него лишаването на пациентите от тези терапии ги обричат на преждевременна смърт. Той добави, че достъпа до модерно лечение трябва да бъде стратегия на институциите.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари