Публикация

Проф. Каменов: Година след прекаран Covid-19 рискът от захарен диабет тип 2 расте

Проф. Каменов: Година след прекаран Covid-19 рискът от захарен диабет тип 2 расте

„Двете пандемии - на захарния диабет и на Covid-19, взаимно се потенцират на микрониво. На ниво обикновен пациент с диабет - неговият Covid протича значително по-тежко, с много по-висок риск и, от друга страна, самият Covid влошава захарния диабет и според последни данни увеличава риска за развитие на захарен диабет“.


Това коментира за БНР проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“.


„Защото Covid-19 директно атакува бета-клетките, които произвеждат инсулин. Излезе проучване, според което 12 месеца след прекаран Covid-19 рискът за развитие на захарен диабет тип 2 расте“, подчерта проф. Каменов.


По думите му

Covid-19 значително влошава компенсацията на пациентите с диабет

а от друга страна, захарният диабет значително влошава прогнозата на хората с Covid-19.

Считаме, че диабетът не повишава риска от заразяване, но оттам нататък всичко се повишава. Тоест при пациентите със захарен диабет и Covid- 19 от три до пет пъти се увеличава рискът от хоспитализация, това значи по-тежко протичане, риск за апаратна вентилация и за съжаление, за един печален изход... Това са статистическите данни от целия свят, поясни изтъкнатият ендокринолог.

По думите му хората със захарен диабет са по-податливи към инфекциозните заболявания, при тях има значително неблагоприятно повлияване на защитните системи на организма. От друга страна, хората със захарен диабет в доминиращия му тип 2 - това са около 90 на сто от пациентите, от тях поне 80 на сто са и с наднормено тегло и затлъстяване и тези големи количества мастна тъкан неминуемо се отразяват. Те генерират огромно количество адипоцитокини - това са биомолекули, които имат неблагоприятен ефект (Адипоцитокините осъществяват автокринни, паракринни и ендокринни ефекти в различни органи. Те участват в регулацията на термогенезата, имунитета, храненето и невроендокринните функции. Адипоцитокините играят централна роля в процесите на субклинично възпаление на мастната тъкан и се явяват важни медиатори на междуорганното взаимодействие в регулацията на метаболизма - бел. ред.).


Те увеличават т.нар. „цитокинова буря“ - такива проучвания има още от началото на пандемията. Това са провъзпалителни фактори, които правят протичането на Covid-19 още по-тежко, допълни още проф. Каменов.

 

Източник: БНР

Коментари