Публикация

COVID картата на България: Заболеваемостта расте, само 4 области са в зелено

COVID картата на България: Заболеваемостта расте, само 4 области са в зелено

Заболеваемостта от COVID-19 в страната расте. 203.51 заразени на 100 хиляди души на двуседмична база отчитат здравните власти. Това показва справка на DarikNews.bg в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). От сайта на Центъра за премахнати цветовите зони, които указват нивото на разпространение на коронавируса по области.


Данните на единния информационен портал за коронавируса обаче показват, че

 

едва четири области в страната все още са с под 100 заразени на 100 хиляди души на двуседмична база

 

(зелената зона по предишната цветова класификация). Това са Шумен, Търговище, Плевен и Велико Търново. Останалите са в жълтата зона с над 100 заразени на 100 хиляди души, а три области са в червено - над 250 заразени на 100 хиляди души. Това са София-град, Варна и Бургас.

 

Няма промяна в картата на епидемичната обстановка по региони.


В Етап 1 са три от петте региона, на които е разделена страната. Само Централна България все още е в нулевия етап, като южният регион 4 (Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково) се очаква да влезе в Етап 1 до пет дни. В Плана за справяне с пандемията са разписани конкретните мерки, които се предвиждат спрямо влизането в различните етапи.

Планът за справяне с пандемията бе актуализиран миналата седмица

Той предвижда мерки и действия, които да се налагат на регионално или на ционално ниво, в зависимост от етапа, в който се намира конкретен регион. Ако един регион влезе в най-тежкия (четвърти етап) от разпространението на пандемията, цялата страна ще влиза в извънредна епидемична обстановка.

 

През изминалото денонощие в страната са регистрирани 1 862 нови случая на коронавирусна инфекция след направени общо 7 820 теста, 835 от които са PCR, а 6 985 - антигенни. 

 

В болница се лекуват 790 пациенти с потвърден COVID-19. 42-ма от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Починали са шестима души, при които е била доказана инфекцията.

снимка: pixabay.com

Коментари