Публикация

Българката често спазва диети, но без лекарски контрол

Над 80 процента от жените в България са се подлагали на някаква диета. При мъжете диетоманията не превишава 50 процента.


Това стана ясно по време на национална обучителна среща в Пловдив с лекари на тема: „Затлъстяване, диети и заболявания, предизвикани от нездравословното хранене.”  

Проявата е част от националната кампания „Хранене и хронични заболявания” на Българското дружество за хранене и диететика и Националния център по опазване на общественото здраве.

Националната образователна кампания се провежда за първи път в България.  Предназначението й е да представи съвременните препоръки за здравословно хранене на общопрактикуващите лекари и медицински специалисти, а също така и всички важни хранителни аспекти в профилактиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

Тази инициатива се е провела вече в седем града в страната. Статистиката по отношение на нездравословното хранене и затлъстяването е тревожна и бележи ръст, съобщи доц. Даниела Попова, участник във форума, член на ръководството на Българското дружество за хранене и диететика.
 
По думите й от 40 до 50 процента от жените в Европа постоянно използват някакъв ограничителен хранителен режим, а по неофициални данни процентът на българките, подлагали се на някаква диета, е два пъти по-голям.

Тези диетични режими и псевдодиетолечение  могат да бъдат много опасни, ако не са консултирани от специалист, счита доц. Попова. Тя почерта, че здравословното хранене е особено важно за подрастващите.


Коментари