Публикация

Доц. Христова: Ниското кръвно при хипертониците трябва да се коригира

Доц. Христова: Ниското кръвно при хипертониците трябва да се коригира

Доц. Красимира Христова, дм e медицински директор на център по сърдечно-съдови заболявания  в София. Специалист по кардиология с над 25-годишен опит, експерт по  ехокардиография на национално и европейско ниво. Член на борда на директорите на Световната лига по хипертония и директор на регионалния офис за Източна Европа, както и член на експертния съвет към  Европейската асоциация по неинвазивна образна диагностика, Председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

 

Доц. Христова, какви са симптомите на ниското кръвно налягане при хипертониците?

 

Артериалното налягане може да изненада нашите пациенти, които са с диагноза артериална хипертония и с по-ниски стойности от нормалните – състояние  на хипотония. Обикновено тогава те усещат замайване, лек световъртеж, дезориентираност. Понякога може да има нетипично главоболие.

 

Какви са причините за появата на ниско кръвно налягане при хипертониците?

 

Ниските стойности на артериалното налягане може да се дължат най-вече на по-висока доза на прием на медикаменти. Ако пациентите са посетили своя лекуващ лекар през зимните или през пролетните месеци, тогава са били необходими по-високи дози, спрямо летния сезон. Ако случаят е такъв, съветваме хората да се срещнат с кардиолог в края на пролетта или началото на летния сезон, за да се коригира приеманата доза антихипертензивни медикаменти. Пациентите не бива да го правят сами. Не всички таблетки са делими на две. Това трябва да става само по лекарско предписание, за да се прецени коя терапия трябва да се коригира наполовина, коя да се отстрани или да се замени с друга за летните месеци.

 

Пациентите в напреднала възраст приемат ACE-инхибитори, диуретици, бета блокери, калциеви антагонисти, които със затопляне на времето водят до допълнително разширение на кръвоносните съдове. Тогава при тях много често се наблюдава тази артериална хипотония.

 

Също така пациентите, които са с придружаващи сърдечносъдови заболявания като исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, мозъчно-съдова болест и ритъмни нарушения приемат допълнителни медикаменти, които водят до риск от намаляване на налягането.

 

Обикновено при пациентите, които са с инфекциозни заболявания, наличието на фебрилитет води до понижаване не артериалното налягане. Има допълнително усложняване на състоянието им с една тахикардия. Особено при COVID-19 първите няколко дни от развитието на болестта протичат с по-ниски стойности на артериалното налягане.

 

Ако не се коригира кръвното, до какво може да доведе това? Какви усложнения може да възникнат?

 

Винаги трябва да се търси лекарска помощ, когато пациентът не се чувства добре. Когато дълго време той е с по-ниски стойности на артериалното налягане, може да започне да усеща отпадналост, обърканост и да се залежава дълго време в леглото. В този случай съветваме да се коригира лечението. Когато се направи корекцията пациентите не бива да забравят, че през следващите две седмици трябва отново да минат на контролен преглед при лекаря. Това е защото една терапия на хипотонията, която е започнала в началото на летния сезон, може да доведе до повишаване на стойностите. Не са много редки случаите, когато пациентът е редуцирал терапията и се стига до хипертонична криза, която го води до спешното отделение.

 

Продължителното поддържане на ниски стойности също може да доведе до спешно състояние, при което лечението изисква инфузионна терапия, подобряваща общия тонус на организма. Артериалната хипотония е състояние, което не винаги води до тежки усложнения, но трябва да знаем, че определени рискови групи от пациенти са по-застрашени. Това са пациенти, които са прекарали миокарден инфаркт или мозъчен инсулт. При артериална хипотония , мозъкът започва да страда и не са редки случаите, когато хипотонията води до транзиторна исхемична атака или исхемичен мозъчен инсулт.

 

Много от пациентите, които са с артериална хипертония, имат и съпътстващо бъбрено заболяване. Обикновено, когато има прием на диуретици, това може да влоши бъбречната функция, особено през летния сезон.

 

Какъв вид диагностика се прилага, за да се установи състоянието на пациента?

 

Освен конвенционалната електрокардиограма и измерването на кръвното налягане, от полза е допълнителната ехокардиография, която може да установява допълнителни клапни проблеми. Те могат да влошат състоянието на хипотония. Добре е също така да се извърши проследяване с холтер на артериалното налягане в продължение на 24 или 48 часа, за да се прецени варирането на стойностите през различните части на денонощието. Някои от пациентите могат да имат ниски стойности през деня, а артериалното налягане да е по-високо през нощния период. Именно промяната на терапията през деня може да влоши състоянието на пациента и много често те попадат в спешните кабинети през нощта.

 

Колко често трябва пациентите да се консултират с лекар?

 

Аз съветвам моите пациенти да се видим в началото на летния сезон, за да уточним каква ще бъде терапията за следващите няколко месеца. След  септември обикновено връщаме нормалната зимна терапия.

 

През лятото пациентите трябва да избягват горещините и излизането в периода межди 11 и 17 часа. Задължително е да се наблюдават стойностите на артериалното налягане поне два пъти на ден. Необходимо е да приемат достатъчно течности. Пациентите в по-напреднала възраст избягват приема на големи количества течности, поради опасността от развитие на сърдечна недостатъчност и допълнително влошаване на тяхното състояние, което е голяма грешка особено през летния сезон. Тези пациенти не бива да ограничават приема на течности през лятото. Трябва да приемат средно около 30 милилитра на килограм тегло.

 

Значи е мит, че приемът на много вода повишава кръвното налягане?

 

Приемът на повече вода не повишава артериалното налягане. Ако изпиете един литър в рамките на 10 мин. то ще се покачи малко, но не до състояние на хипертонична криза.

 

При спадане на кръвното може ли да се приема кафе или газирано напитки, за да се повиши то?

 

Приемът на газирана напитка и малко количество кафе или черен шоколад води до леко повишаване на кръвното или по-скоро до подобряване на общото състояние на обърканост и дезориентираност. Стимулират се и ендорфините в организма, които могат да покачат сърдечната честота и по този начин да повишат артериалното налягане.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари

Kipo Atanaosov Mihailov
25 юли 2022 10:25

При спадане на кръвното налягане най-доброто решение и голяма доза айрян с малко сол, кока-кола и кафе. Без да се прекалява разбира се. Това е за общо тонизиране, а след това потърсете лекар