Публикация

Проф. Асена Сербезова: Надяваме се Националният раков план да катализира дългоочакваната промяна за пациентите с рак

Проф. Асена Сербезова: Надяваме се Националният раков план да катализира дългоочакваната промяна за пациентите с рак

Документът може да стане реалност с европейски средства и дофинансиране от държавния бюджет

 

 

 

"Обичайната нагласа е когато едно правителство си отива, да не се предприемат важни стъпки, но ние направихме всичко възможно да изработим Националния план за борба с рака, защото той е в името на българските пациенти." Това заяви вчера здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова на официалното представяне на плана в Министеския съвет. Тя изрази надежда, че този документ ще стане катализатор на една дългоочаквана промяна в положителна посока за българските пациенти, борещи се с диагнозата „рак“.

 

Планът е подготвен по европейски модел под ръководството на Министерството на здравеопазването от работна група с участието на водещи онколози, други медицински специалисти, експерти от 25 съсловни и неправителствени организации, фармацевтичната индустрия, финансови и IT експерти, обединени в Национален онкологичен алианс. Той отразява както стратегическите цели на ЕС по отношение подобряването на онкологичните грижи в страните членки на Съюза, така и спецификите, проблемите и нуждите на местно ниво.

 

Стратегическите акценти в него са: 

 

  • Развитие на система, която предлага устойчиви и модерни грижи по отношение на онкологичните заболявания;
  • Осигуряване на условия за подобряване на здравната осведоменост и култура и за прилагане на навременни превантивни мерки за елиминиране и намаляване на експозицията на вредни влияния;
  • Въвеждане на съвременни скринингови програми по отделни локализации в съответствие с европейските и световни стандарти;
  • Осигуряване на възможности за съвременна диагностика за пациентите и равен достъп до диагностични методи, центрове и водещи специалисти;
  • Осигуряване на равен достъп на пациентите до съвременно лечение и успешно интегриране на мултидисциплинарния подход и системното онкологично лечение в клиничната практика в страната;
  • Подобряване качеството на живот и удовлетвореността от медицинските и немедицински грижи и реинтеграция чрез изграждане на ефективна мрежа от звена, специалисти и форми за пълноценна комуникация с пациентите и техните близки.

 

2,7 млн. души в ЕС са болни от рак, 36 000 от тях - българи.

 

20 000 наши сънародници ежегодно губят битката с рака, сочи статистиката

 

Прогнозите са, че ако не се вземат мерки, до 2035 г. тези случаи ще се увеличат с близо 24%. Според проф. Сербезова комуникацията е ключова мярка и е крайно време за рака да се говори не само в научните среди, а сред широката общественост. 

Зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазването в 47-ото НС д-р Александър Симидчиев посочи, че въпреки че България има сходна с европейските стойности заболяваемост, смъртността в Европа е 46-47%, докато у нас тя е 56%.  Според проф. Галина Куртева, водещ специалист по медицинска онкология, причината за това е късното диагностициране. "От 40 г. работя онкология и пациенти в първи стадий виждам инцидентно", каза тя. 

 

 

"Планът е една първата стъпка по пътя към подобряването на онкологичните грижи за пациентите. Очаква ни още много работа!“, посочи проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД). Приоритетите според него са:

  • превенция чрез намаляване на тютюнопушенето и употребата на алкохол;
  • промоция за здравословен начин на живот
  • програми за ваксинация;
  • скринингови програми за ранна диагностика на рака на гърдата, рака на маточната шийка, рака на дебелото черво, рака на простатата и рака на белия дроб;
  • диагностика и лечение;
  • психологическа и социална помощ;
  • палиативни грижи

Той отбеляза, че Европа дава 97 млрд. евро годишно за лечението на рака и че тази колосална сума е една от причините Министерството на здравеопазването да подготви план, позволяващ оптимално реализиране на тези ресурси. 

 

Според д-р Симидчиев превенцията и профилактиката са ключови, тъй като изискват най-малко разходи. Важно да се обърне внимание на подобряване на храненето, физическата активност и чистотата на въздуха

 

Д-р Антоанета Томова изтъкна 16 дейности, свързани с качеството на живот на онкоболните, които планът предвижда да се имплементират - психологическа подкрепа, социална рехабилитация, палиативни грижи, единна информационна база данни, интегриране на фармацевтичната грижа в мултидисциплинарния подход към пациентите и др.

 

Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация (НПО) този план е безпрецедентен успех, но успехът му ще зависи от създаването на добър координационен механизъм, който да позволи той да работи независимо от това кой е следващият министър и какъв е следващият парламент.  Ключово е подплатяването на плана с финансов ресурс, каза още той.

Чехия също наскоро стартира своя антираков план, но за разлика от България там това се случи със 730 млн. евро, осигурени от държавния бюджет, отбеляза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

От името на БГ Фарма д-р Евгений Тасовски заяви подкрепата на генеричната асоциация за плана и обърна внимание на финансирането като основен фактор за успеха на плана. Той призова медиите да не губят от фокуса си този въпрос и периодично да го поставят. 

 

Това беше един добър пример за екипна работа и надпартиен консенсус. Важно е да бъде осигурена политическа приемственост, за да има устойчивост както в мерките и приоритетите, заложени в плана, така и по отношение на финансирането му. Безспорно за мен това е рецептата за по-добро здравеопазване, заключи министър Сербезова.

 

По-важните позиции във видео - виж долу

 

Коментари