Публикация

Холестеролът отключва Алцхаймер?

Австрийски учени твърдят, че продължителното поддържане на високи стойности на холестерола и натрупването на мазнини може да доведе до патологии в мозъка, подобни на болестта на Алцхаймер.


Повечето случаи на Алцхаймер се развиват с възрастта и само 2,5% от хората имат генетична обремененост.

Изследването е проведено в лабораторни условия с животни, които са консумирали богата на холестерол храна и нормална. След пет месеца обектите били тествани за поведенчески нарушения и за възпаления, аналогични на тези, които се наблюдават при пациенти с Алцхаймер.

Резултатите показали, че продължителното съдържание на холестерол в хранителния режим е довело до влошаване на паметта, възпаления, повишаване на бета-амилоид в кората на човешкия мозък и други признаци, напомнящи симптомите на дегенеративното заболяване.

Сложността на болестта обаче не позволява на лекарите да твърдят със сигурност, че холестеролът е самостоятелен фактор за развитие на Алцхаймер.

Коментари