Публикация

Д-р Гергана Николова: Маската е универсално защитно средство

Д-р Гергана Николова: Маската е универсално защитно средство

„Решението се взима на база заболеваемост, макар че ние винаги апелираме към пациентите, които посещават лечебните заведения, независимо защо, да си сложат маска, да са с маска и в аптеката, когато си купуват лекарства. Това няма да ги притесни, но ще ограничи достъпа на патогенни вируси”, каза в студиото на „Денят започва” д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС по повод влизащото в сила днес решение да бъде въведено отново изискване за носене на маски в градския транспорт в столицата, в здравни и лечебни заведения.


Тя подчерта, че маската е универсално защитно средство и припомни, че решенията се вземат на база на заболеваемостта и се ръководят именно от тази логика.


Д-р Николова бе категорична, че

COVID няма да отмине с течение на времето

а ще остане като респираторно заболяване, с което хората ще живеят.

Засега различните щамове нямат значение за терапията, тя е една и съща, независимо от варианта на коронавируса, уточни тя.

Д-р Николова коментира темата за ограниченията, с които се сблъскват личните лекари при диагностиката на инфекцията.


„Имаме остро респираторно заболяване, което е бързо заразно. В този момент, в който се установи, че имаш заболяването, здравните власти те слагат под карантина. Същевременно обаче ние, личните лекари, нямаме възможност да назначим никакъв тест, независимо бърз или антигенен. Тогава за каква диагностика говорим?", попита д-р Николова.


Тя описа

целия нелогично дълъг и труден път, който трябва да извървят пациентите, докато получат диагнози

„Ние или ги пращаме към лаборатория да си плащат тестове, или мога да ги насоча към специалист, да издам направление, пациентът да се разходи, да мине през регистратура и да чака да види дали специалистът може да го вземе същия ден или ще го остави за друг. Явно личните лекари не сме специалисти. Борбата с епидемиите е въпрос на национална сигурност. Не може да взимаме решения, които ни ограничават. Не е решение за никой пациентите да си плащат тестовете“, категорична бе специалистката.

 

И обясни, че

за лекуващия лекар е много важно да знае точната диагноза, защото това определя терапевтичния подход

„За нас е важно дали лекуваме COVID или друго заболяване. Правилната диагностика лекува и правилно вируса. Над 80% от хората се лекуват вкъщи. От останалите 20% - 15% стигат до болница, само 5% - до фатален изход“, каза тя.


Д-р Николова засегна и темата за имунитета при COVID и подчерта, че при тази инфекция няма траен имунитет, както е при варицелата.

„Трябва да се постави доза. В случай, че имате две дози, вие си слагате бустерната доза. Не е нужно да започвате отначало. Като ме питат дали пак ще ни затворят, просто им казвам на хората да се ваксинират“, каза още тя.

 

 

Коментари