Публикация

Нова техника при поставяне на колянна става бе използвана за първи път във Варна

Нова техника при поставяне на колянна става бе използвана за първи път във Варна

Нова навигационна ендопротезна техника при поставяне на колянна става бе използвана за първи път във Варна, в УМБАЛ „Св. Марина“. Това каза проф. д-р Димитър Райков, ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология.
Този метод, при който се използва навигационна ендопротезна техника, е новост за България. Досега единични операции са били извършвани в големи болници в София и Плевен. Във Варна се използва за първи път, като амбициите на ръководството на болницата и на Медицински университет – Варна е този метод да се въведе в практиката.

Операцията бе извършена пилотно на двама пациенти

– мъж на 59 години и жена на 62 години, от екип в състав – проф. Димитър Райков, д-р Стоян Иванов, д-р Преслав Пенев и д-р Светослав Добрилов, а възстановяването на пациентите се извърши от екипа на проф. Гергана Ненова.


„В Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Св. Марина“ е традиционна хирургията за смяна на износени тазобедрени, коленни и раменни стави“, сподели проф. Райков.
Това е една традиция, която датира от много години. Самата техника по смяна на ставите е рутинна, тя се извършва в почти всяка голяма болница в България – общинска, държавна, университетска. Успехите в този вид хирургия са вече безспорни, като имаме и все повече пациенти, желаещи да подобрят комфорта си на живот и да забравят ставната болка. Това е нещо, на което съвременната медицина не може да даде трайно решение с обезболяващи медикаменти.


Техниката за подмяна на стави варира. Резултатите, публикувани в наши и чуждестранни списания, са доста и различни, понякога и противоречиви. Най-често сменяната става е тазобедрената. Поради това, че болката от нея е нетърпима, нарушаваща стандарта и комфорта на живот. 3-4 пъти по-рядко подхождаме за смяна на колянна става. Най-вероятно това е така по различни причини. Приема се, че колянната болка от износена става е доста по-толерирана от пациента. И наистина в живота можем да срещнем пациенти със сериозни изкривявания в колената, които си работят в градината, разхождат се в парка. Това в някаква степен се толерира от съзнанието и от физиката им. Интересната статистика показва, че все повече пациенти в световен мащаб желаят да си възстановят и физическата, и спорната активност и освен тазобедрените стави, искат да си сменят и колената. Резултатите и удовлетворението, които получава един пациент, чиято тазобедрена става е сменена, е от порядъка на 80-90%. Т.е. доволните пациенти са почти всички, на които е направена такава подмяна.


Не такава е ситуацията с колянната става. И при нея честотата на подмяна нараства, но резултатите от оперативната техника, независимо от нивото на компетентност на екипа, който извършва операцията, далеч не са толкова високи по отношение на удовлетвореността. В статистиката по света между 30 и 40% от пациентите, чиито коленни стави са заменени, остават ненапълно удовлетворени от резултатите – както по отношение на подвижността на ставата, така и по отношение на болката. Следователно това е един голям процент на недоволни пациенти. Какви са причините? Различни са. Те са и от психологически характер, и от неврологичен, невро-обусловен характер.


Така или иначе съвременната хирургия работи точно в това направление – да изчисти максимално възможностите за грешка при имплантиране на новата изкуствена за тялото става по начин, по който ние да повторим физиката на тялото и функцията на този крайник.


Новото направление в това отношение е компютъризацията. Всички сме убедени в нейната роля в живота ни. В хирургията имаме немалко различни системи, роботи или навигационни (насочващи) устройства, които помагат на хирурга да извърши правилно интервенцията. В нашата клиника това е една сравнително нова техника, която и при нас, в университетската болница „Света Марина“, ще стартираме. Става въпрос за устройство, което помага на хирурга да избере правилните разрези – не толкова на кожата, колкото на костта, което ще гарантира максимално доброто имплантиране на тези елементи на изкуствената става, които ще възстановят в максимален вид движенията.


Уверени сме, че това е бъдещето. Имаме богата информация и познания за това, че методът навигационна ендопротезна техника в опорно-двигателния апарат се популяризира все повече по света. В елитни клиники – в САЩ, в Централна Европа, този метод е рутинен и се използва все повече. Знаем, че ще успеем, усвоявайки тази техника и ще постигнем по-добри резултати. Младите ми колеги, с които работя в екип, са особено ентусиазирани за възможността да получат тази апаратура и да я усвоят в прилагането. Аз съм убеден, че ще се увеличи както популярността на Клиниката по ортопедия и травматология, така и авторитетът на моите асистенти, пред които стои кариера. Немалка е ролята и на Университетската болница и нашето задължение да обучаваме хирурзи-ортопед“, допълни проф. Райков.

„С нетърпение очаквам да работя с тази нова апаратура“, отбеляза д-р Стоян Иванов, който също е в екипа, осъществяващ операцията.

„Прецизността е на много високо ниво. Рискът от инфекциозни усложнения, в сравнение със стандартната техника, се свежда до минимум. Много по-щадяща е откъм костните резекции за пациента. Особено при по-младите пациенти, ако им се наложи след време да се стигне до ново ендопротезиране, това е голямо предимство. С тази техника има възможност специфичните ъгли, които задаваме да се видят детайлно. Воля, добра подготовка и желание за работа се иска в нашата професия“, каза още д-р Иванов.


Лекарят отбеляза, че

профилактичните прегледи са от основно значение, за да се избегне или отложи нуждата от ползването на изкуствени стави

в по-зряла възраст. Не само при травми се получава износване на стави, но до голяма степен и начинът на живот и хормоналните проблеми са водещ фактор. Но когато лекарят даде съвети при профилактичен преглед, те трябва да се следват, споделиха също д-р Пенев и д-р Добрилов – също част от опериращия екип.


„Ние сме следващото звено, което поема пациентите при възстановяването им, каза проф. Гергана Ненова, ръководител на Катедра „Кинезитерапия“ в МУ - Варна, която е част от екипа, работещ по смяната на колянна става с новата техника. След преминаването през хирургията, пациентите преминават през период на възстановяване, за да започнат отново да изпълняват дейностите от ежедневието им, завръщане на работоспособност при по-младите, а дори и занимания със спорт. При нас те са по-дълго време и ние проследяваме тяхното възстановяване. От това – как е извършена оперативната интервенция, какъв е имплантът, зависи и това как ще протече кинезитерапевтичният протокол по възстановяването на функционалността на крайника и организма. Кинезитерапевтичните програми и протоколите за тях кореспондират с вида на оперативната интервенция. Нашите проучвания от литературни източници показват, че тази прецизност при новата техника води до по-бързи, по-ранни резултати по отношение на функционалното възстановяване.

 

Колянната става, като цяло, изглежда проста става, но се оказва доста сложна. След конвенционално ендопротезиране на колянна става голяма част от пациентите, особено в напреднала възраст, запазват дълго време флексионна контрактура, която е предпоставка за неудовлетвореност от извършената оперативна интервенция. Макар и тя да е извършена с прецизност. Новата прецизна хирургия би довела до по-бързо функционално възстановяване обема на движение – както пасивен, така и активен, в ставата. Това ще доведе до по-ранното обслужване на пациента, дори без помощни средства, би улеснило нашата работа, а и би довело до по-ранно удовлетворяване на пациента“, отбеляза още проф. Ненова.


Проф. Райков подчерта, че има подкрепата на управлението на болницата, както и на Медицински университет – Варна, Клиниката по ортопедия и травматология да се превърне в център, в който ще се обучават с този нов метод български и чуждестранни лекари.

Коментари