Публикация

Кълновете – лекуват и подмладяват

През последните години кълновете предизвикаха истински бум на Запад и си спечелиха титлата „идеална храна". С какво прорасналите зърна на пшеницата, ечемика, ръжта и различните бобови култури спечелиха овациите на хората, желаещи да се хранят здравословно?


Регулират и възстановяват жизнено важни процеси в организма при всички възрасти, повишават имунитета, помагат срещу простудните заболявания.

Осигуряват нормалната обмяна на веществата и пълноценната работа на нервната система. Подобряват храносмилането, лекуват екземи и язва на стомаха. Повишават работоспособността и подобряват половата функция. Възстановяват остротата на зрението, координацията на движенията, правят косата красива и гъста, укрепват зъбите. Подмладяват организма благодарение на съдържащите се в кълновете антиоксиданти - витамините А, С, Е и ферменти.

Живата енергия от прорасналите зърна стимулира вътрешното пречистване и възстановяване на организма, помага за образуването на хемоглобин, пречиства кръвта. Кълновете действат като профилактично средство срещу рак.

Високото съдържание на магнезий в прорасналите зърна помагат за сваляне на кръвното налягане, извеждането от организма на лошия холестерол, снижава вероятността от сърдечен пристъп.

Ако не ни достигат витамините В и Е, можем да попълним запасите с помощта на кълнове от ръж, пшеница, слънчоглед и бадем. Всички те са богати на тиамин (витамин В1), никотинова киселина (витамин В3) и рибофлавин (витамин В2). В пшеницата се съдържа много витамин Е, а при прорастване на зърното неговото количество се увеличава три пъти.

Кълновете са богати на белтъчини, въглехидрати, минерални вещества (фосфор, калий, калций, магнезий, мед, цинк), ферменти. В прорасналата пшеница има много лесноусвоима целулоза и захар. Всекидневната употреба на половин чаша кълнове от пшеница действа пречистващо на организма, подмладява го и е идеална профилактика срещу много заболявания. Помага и срещу авитаминоза, което е особено важно през зимния сезон.

В кълновете на тиквеното семе се съдържат белтъчини, мазнини, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт, витамините В1, С, Е, каротин. Те са особено богати на цинк, който е необходим за нормалната работа на главния мозък. Прорасналите тиквени семена влияят благотворно на репродуктивната система, осигуряват много добра профилактика за простатата.

Те са изключително полезни за мъже над 45-годишна възраст. В прорасналите семена на слънчогледа има белтъчини, мазнини, антиоксиданта лецитин, голямо количество магнезий, калций, желязо, йод, манган, флуор, витамините D, Е, F, както и от групата В, биотин, каротин. Кълновете на слънчогледа нормализират  киселинно-алкалния баланс в организма, разтоварват нервната система, помагат за запазването на добро зрение, подобряват състоянието на кожата. Най-богати на витамин С са кълновете от ечемик.

Прорасналите зърна на сусама съдържат повече калций от всяка друга храна. Те укрепват скелета, зъбите и ноктите, помагат срещу остеопороза. Кълновете на сусам са особено полезни за децата в периода на смяна на зъбите и интензивен растеж, както и за жени над 45-годишна възраст.

Кълновете на ръжта помагат за нормалната работа на мозъка, стомашно-чревния тракт, облекчават последиците от стреса, подобряват състоянието на кожата и косата. Прорасналите зърна на лещата съдържат висококачествени белтъчини, много калций, фосфор, магнезий, цинк, желязо, селен, мед, витамините E, F, B1, B3, B6, B9. Кълновете на лещата са богати и на витамин С (при прорастването на семената на бобовите култури неговото количество се увеличава 600 пъти), което ги прави прекрасно профилактично средство срещу простудни заболявания в есеннозимния период.

Кълновете помагат на кръвообразуването, ускоряват процеса на оздравяване. Особено полезни са за отслабнали и често боледуващи деца, както и възрастни, при анемии, за профилактика на бронхит и пневмонии.

Кълновете от грах съдържат голямо количество калций, както и магнезий, калий, витамините
А и С. Те имат ниска калоричност и висока хранителна стойност.

В бобовите кълнове има много лесноусвоими белтъчини, въглехидрати, мазнини, калий, фосфор, мед, цинк, витамини от групата В, както и витамин С. Прорасналите зърна на боба понижават съдържаниетона захар в кръвта, имат пикочогонно и противомикробно действие. Препоръчват се при гастрит, атеросклероза и нарушен ритъм на сърцето. Прорасналите зърна на соята имат белтъчини, мазнини, целулоза, лецитин, голямо количество калций, калий, магнезий, желязо, цинк, селен, кобалт и много други полезни микроелементи и  витамини. Те съдържат пълен набор аминокиселини, нормализират обмяната на веществата, избавят от излишния холестерол.

Кълновете на соята са добро профилактично средство срещу сърдечно-съдовите заболявания, нормализират работата на черния дроб, подобряват функцията на главния мозък, забавят стареенето, отнемат раздразнителността и умората, подобряват съня. Те са много полезни за деца, бременни и кърмещи жени, хора, които упражняват интензивен умствен и физически труд.

Коментари