Публикация

Защо според вас все още нямаме истинско електронно здравеопазване?

Защо според вас все още нямаме истинско електронно здравеопазване?

📊 CredoWeb попита българските лекари, защо все още нямаме истинско електронно здравеопазване. В последните години се наблюдават усилия и конкретни стъпки в тази посока, но България все още изостава от процесите на дигитализация в сектора в сравнение с други страни от ЕС. 

  • От  общо 242  медицински експерти отговорили на въпроса, 34% смятат, че много нелицеприятни факти ще излязат на светло, ако процесите напълно се дигитализират;
  • 33% посочват, че тогава няма да може да се отклоняват средства чрез фалшиви дейности;
  • 20% са на мнение, че нямаме добри специалисти, които да направят работеща система;
  • 13% отговарят, че по-възрастните пациенти няма да могат да се справят в електронна среда.

Вземете участие в актуалната анкета, посещавайки медицинските модули (дискусии, обучения, уебинари), като резултатите ще обявим публично тук: https://www.credoweb.bg/page/133184/vaprosat-na-credoweb   

Коментари

Още през 2005 на панаира на мед. техника в Дюселдорф се продаваше софтуера за единна електронна система на  Германия за 1 млн.евро.Тогавашния министър Зъбар тъкмо мажеше,че не бил дал 36,ами 3,6 млн. За какво ги е дал и още колко след него се ,,упражнявааха " по темата,колко народна пара ,,усвоиха" нито Ел.здравна карта нито здравеопазване!-само щуротии на парче.

Ето,затова... https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:670ec098-2c58-3311-ae34-aa88affe4e58

Електронизацията е много хубаво нещо, но не може в една държава да се прави на парче или на кръпки - по системата "тука има, тука няма". Всичко трябва да върви паралелно - електронно правителсво /опити 20 години, много пари и никакъв резултат/, пълна електронизация на държавната администрация, здравеопазване, образование и така посоенно навсякъде във всички сфери в държавата. Но се вижда ясно, че това не е изгодно на много от управляващите ни на всякакво ниво, мисля ,че е ясно защо. А специалисти в областта на електронизацията имаме достатъчно в България.

Много от назначените чиновници (те повечето са роднини и свои хора),ще останат без работа ,ако навлезе масово дистанционната идентификация и обслужване.

Тук може да се коментира само един френски израз. Всеки за себе си, Бог за всички...