Публикация

Как да се справим с безсънието в горещините

Как да се справим с безсънието в горещините

Интервю с доц. Георги Ангов, невролог, УМБАЛ „Александровска“


Доц. Ангов, вярно ли е, че безсънието всъщност е проява на различни разстройства и има различни причини?

Категорично да, вярно е. По принцип много рядко наблюдаваме пациенти с т.нар. първично безсъние, т.е. без някаква патология. Най-често проблемът е свързан с тревожно-депресивни разстройства или с посттравматично стресово разстройство.
Инсомнията винаги е вторична. Човек не може да спи, когато е тревожен. Сънят му се нарушава, ако е в депресия (то е основен симптом на това състояние). Така че почти във всички случаи, когато някой дойде в кабинета и се оплаче, че не може да спи, търсим подлежаща причина.

Как горещините влияят върху производството и баланса на хормони, свързани със съня - напр. на мелатонина?

Мелатонинът е основният хормон, който определя денонощния ритъм, включително и съня. Производството му е свързано изключително с осветеността. Това си е чиста физиология. Мелатонинът се отделя под въздействието на светлината. Светлината попада върху ретината на окото, оттам се изпращат нервни импулси до хипоталамуса в мозъка и той регулира производството на този хормон. Когато е по-светло през деня, продукцията му спада, а когато настъпи вечер и е по-тъмно, се увеличава и човек спи.
Има изследвания, които показват, че при студено време продукцията на мелатонин се повишава - т.е. когато е хладно, се спи повече. Все още не е научно установено дали при топло време синтезът на хормона намалява. Но горещината може да създаде чисто физически дискомфорт – когато на човек му е много топло, той се поти, не може да заспи или спи лошо.

 

Безсъние

Как се диагностицира безсънието? Кога да се търси лекар?

Безсънието се диагностицира на базата на това, което ни разказва пациентът. Опитваме се да разберем дали проблемът е със заспиването, т.е. дали трудно заспива, или трудно поддържа сън (дали се събужда през нощта, или се буди малко по-рано, отколкото трябва), дали има дневна сънливост.


Разбира се, използваме и специализирани въпросници, които са универсални и дават количествена оценка на безсънието.


При всички положения, когато има нарушен сън, човек трябва да потърси лекар.

Кой е засегнат по-често – децата или възрастните хора, жените или мъжете?

Жените и възрастните хора страдат от инсомния по-често.

От колко часа сън се нуждаем според възрастта?

Всеки човек има индивидуална потребност от сън – някои се нуждаят от 10 часа, други – от 4 часа, за средни стойности се приемат между 6 и 8 часа сън. Например се знае, че бившият американски президент Бил Клинтън е спал само 4 часа на денонощие.
Ако човек се буди, преди да е звъннал будилникът, чувства се свеж и отпочинал, това означава, че е спал достатъчно дълго и адекватно. Ако това не е така, часът на лягане трябва да изтегли по-напред.

Какво се случва с организма, когато му липсва достатъчно сън?

Най-често се наблюдава дневна сънливост, нарушена концентрация, промени в настроението. Оттам нататък може да се отключат и други състояния и заболявания – повишаване на кръвното налягане и теглото, развитие на диабет и т.н.
Какво помага? Вашите препоръки за качествен сън през лятото.


За да си осигури добър сън, е необходимо човек да:

  • си легне в охладено и добре проветрено помещение;
  • да не консумира енергийни напитки и такива, които съдържат кофеин във втората част на деня;
  • избягва тежките физически упражнения преди сън;
  • не си ляга с пълен стомах.

Добре е мобилните устройства да се избягват поне 2 - 3 часа преди лягане, защото светлината, която излъчват, потиска производството на мелатонин. Това влошава качеството на съня.


В заключение бих казал, че най-важна е хигиената на съня. Т.е. да не се ляга прекалено рано, а когато сънят „почука“ на вратата. Когато човек се събуди нощно време, да не си пуска телефона или телевизора, за да не си „буди“ мозъка. Най-добре да отиде в съседно помещение, може да поседне на стол в тъмното и сънят сам ще дойде.
Съществуват някои медикаменти, които добре влияят на съня. Има и на растителна основа. Преди да се пристъпи към прием на такива медикаменти обаче, трябва да е направена консултация с лекар, който има опит в лечението на нарушенията на съня.


ВИЗИТКА

 

Доц. Георги Ангов е специалист невролог и отоневролог в София. Има над 20 години професионален опит.


Завършва Медицински университет - София през 1995 г. Специалност „Нервни болести“ придобива през 2002 г. През 2002 г. защитава докторантура по медицина, а през 2007 г. става магистър по здравен мениджмънт.


Специализирал е в Италия и Германия. Научните му интереси са свързани с областите главоболие, световъртежи и нарушено равновесие, тревожно-депресивни състояния, неврология, електрофизиология, невроотология, физикална терапия на вестибуларните заболявания.

 

Интервю на Татяна Вълкова

Коментари