Публикация

Здравната комисия прие промени, касаещи лечението на деца до 18 години

Здравната комисия прие промени, касаещи лечението на деца до 18 години

Парламентарната Комисия по здравеопазване единодушно прие на първо четене Законопроект за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според който лечението на деца с лекарства извън условията на разрешението за употреба ще се заплаща с публични средства – от НЗОК, информира Darik news.

 

Законодателната промяна е предложена от народните представители Антон Тонев („Продължаваме Промяната“), Георги Михайлов („БСП за България“), Ивайло Христов („Има такъв народ“) и д-р Александър Симидчиев („Демократична България“).

 

В мотивите на вносителите се посочва, че

целта на предложените промени

е да се преодолее законовата забрана за заплащане с публични средства на лекарства, прилагани „оф лейбъл“ - извън условията на разрешението за употреба.

 

С предложението се предвижда изключение в случаите, в които лекарствата се прилагат на деца. Предвижда се медикаментите да се използват при лечение на деца, страдащи от редки заболявания, от онкохематологични и от автоимунни заболявания.

НЗОК, министерствата на здравеопазването и на финансите, омбудсманът, съсловните организации на помощник-фармацевтите и на фармацевтите, както и пациентски организации подкрепят предложените промени. Няма нито едно отрицателно становище, посочи председателят на комисията доц. Антон Тонев.

Преди дни министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова каза пред журналисти, че се очакват нормативни промени за лечението на деца с лекарства, неразрешени за употреба в България. По думите ѝ средствата за заплащане на терапиите са осигурени.

Коментари