Публикация

НЗОК с предложения за по-добра профилактика на рака

Нови две изследвания да бъдат включени в задължителния профилактичен преглед за лица над 18 години, предлага управителят на НЗОК - д-р Нели Нешева.


Изследванията „мамография на млечни жлези” и „PSA” са основни за  профилактиката на едни от най-често срещаните онкологични заболявания – рак на гърдата и рак на простатата.

Ранното откриване на тези заболявания дава повече възможности за успешното им лечение, както и за предотвратяване на множество усложнения. По тази причина НЗОК предлага изследването „мамография на млечни жлези” да се прави веднъж на две години при жени над 40 годишна възраст, а изследването „PSA” да се прави веднъж на две години при мъже над 50 години.

Друго предложение на НЗОК е да се въведе изискването всеки личен лекар да поставя на общодостъпно място в лечебното заведение информация за това какво включват  профилактичните прегледи и изследвания за лицата над 18 години и колко често се правят. По този начин ще се подобри информираността на гражданите за обхвата и честотата на профилактичните прегледи.

Предложенията на НЗОК са изпратени на Министъра на здравеопазването, за да бъдат включени при подготвяните промени на Наредба № 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Коментари