Публикация

Предстоящо: ХХ Научно-практическа педиатрична конференция „От симптома към диагнозата”

Предстоящо: ХХ Научно-практическа педиатрична конференция „От симптома към диагнозата”

Между 2 и 4 септември 2022 г. Бургас е домакин на Юбилейната ХХ Научно-практическа педиатрична конференция „От симптома към диагнозата”. Тя ще се проведе в Международен конгресен център – Бургас, разположен до брега на морето. Как ще протече форумът и какви теми ще бъдат застъпени, разговаряме с д-р Жени Стоичкова - педиатър и детски пулмолог, председател на Бургаската педиатрична асоциация.

 

Д-р Стоичкова, разкажете ни в началото малко повече за събитието. Активна ли е вече регистрацията за него?

Имам удоволствието да споделя с Вашите читатели, както и да използвам възможността да отправя покана за участие в тази конференция. Форумът се организира от Бургаската педиатрична асоциация, която е член на Българската педиатрична асоциация и е одобрен в нейния календар на събития. Получаваме и подкрепа от Районната колегия на БЛС в Бургас, а през последните години - и от Община Бургас.

 

Форумът се провежда ежегодно и научно-практическата част посвещаваме на определен симптом или проблем на педиатричния пациент, които представяме през погледа на всички субспециалности в педиатрията.

 

Стараем се да запазим интегралното и мултидисциплинарно диагностично и терапевтично мислене на лекарите, занимаващи се с деца, както и поддържане на тесни контакти с водещи специалисти.

 

Участниците в конференцията трябва да се регистрират предварително на сайта на Бургаската педиатрична асоциация на адрес: www.pediatritenaburgas.com.

Освен педиатри, в конференцията поканени ли са и лекари от други специалности? Ами чуждестранни лектори?

Участници в конференцията са лекари, специализанти, студенти, интересуващи се от тематиката. Лектори са водещи специалисти от повечето катедри по педиатрия в страната. Партньори на събитието са множество фармацевтични компании, които ще имат изложбени щандове.

Какви теми ще бъдат представени и дискутирани? Защо фокусът е именно върху тях?

Тази година сме подбрали една обширна тема на научната част „Профилактика в детска възраст - традиции и модерен подход. Поглед през всички детски субспециалности“.

За разлика от много други специалности, педиатрията е интегрална клинична специалност, която се занимава не само с лечение на детските болести, а на първо място с проследяване на правилното физическо и нервно-психическо развитие на детето в различните възрастови периоди, с превенцията и профилактиката на болестите.

 

Увлечени от бързите темпове на развитие на нови диагностични и терапевтични методи, уморени от големия поток на боледуващи деца забравяме, че можем много да спестим на себе си и децата, ако наблегнем повече на превенцията и профилактиката. Това е мотивът ни при избора на темата.

Предварителната програма готова ли е?

До няколко дни ще представим предварителната програма (б.а. тя ще бъде публикувана в CredoWeb впоследствие).

Налагат ли се промени по отношение на детското здравеопазване в България? Ще се превърне ли то в държавен приоритет?

За голямо съжаление на работещите в сферата на детското здравеопазване, както и на всички деца и родители, от система за пример с добре действащи профилактични и лечебни структури и достатъчно мотивиран и обучен медицински персонал в лечебните заведения и училища през последните десетилетия сме свидетели на намаляващ брой на лекарите, желаещи да се занимават с тази отговорна специалност, на пренебрежение на поставените от съсловието и пациентите проблеми и популистки обещания.

 

Надявам се българските педиатри да получат достойни условия на труд и да не бъдат повече лъгани и измествани в приоритетите на държавните органи на все по-задно място.

 

ЛИНК КЪМ ПОКАНАТА ЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА

 

Международен конгресен център - Бургас

 

Интервю на Татяна Вълкова

 

Коментари