Публикация

Предстоящо: ХХ Научно-практическа педиатрична конференция „От симптома към диагнозата”

Предстоящо: ХХ Научно-практическа педиатрична конференция „От симптома към диагнозата”

Между 2 и 4 септември 2022 г. Бургас е домакин на Юбилейната ХХ Научно-практическа педиатрична конференция „От симптома към диагнозата”. Тя ще се проведе в Международен конгресен център – Бургас, разположен до брега на морето. Как ще протече форумът и какви теми ще бъдат застъпени, разговаряме с д-р Жени Стоичкова - педиатър и детски пулмолог, председател на Бургаската педиатрична асоциация.

 

Д-р Стоичкова, разкажете ни в началото малко повече за събитието. Активна ли е вече регистрацията за него?

Имам удоволствието да споделя с Вашите читатели, както и да използвам възможността да отправя покана за участие в тази конференция. Форумът се организира от Бургаската педиатрична асоциация, която е член на Българската педиатрична асоциация и е одобрен в нейния календар на събития. Получаваме и подкрепа от Районната колегия на БЛС в Бургас, а през последните години - и от Община Бургас.

 

Форумът се провежда ежегодно и научно-практическата част посвещаваме на определен симптом или проблем на педиатричния пациент, които представяме през погледа на всички субспециалности в педиатрията.

 

Стараем се да запазим интегралното и мултидисциплинарно диагностично и терапевтично мислене на лекарите, занимаващи се с деца, както и поддържане на тесни контакти с водещи специалисти.

 

Участниците в конференцията трябва да се регистрират предварително на сайта на Бургаската педиатрична асоциация на адрес: www.pediatritenaburgas.com.

Освен педиатри, в конференцията поканени ли са и лекари от други специалности? Ами чуждестранни лектори?

Участници в конференцията са лекари, специализанти, студенти, интересуващи се от тематиката. Лектори са водещи специалисти от повечето катедри по педиатрия в страната. Партньори на събитието са множество фармацевтични компании, които ще имат изложбени щандове.

Какви теми ще бъдат представени и дискутирани? Защо фокусът е именно върху тях?

Тази година сме подбрали една обширна тема на научната част „Профилактика в детска възраст - традиции и модерен подход. Поглед през всички детски субспециалности“.

За разлика от много други специалности, педиатрията е интегрална клинична специалност, която се занимава не само с лечение на детските болести, а на първо място с проследяване на правилното физическо и нервно-психическо развитие на детето в различните възрастови периоди, с превенцията и профилактиката на болестите.

 

Увлечени от бързите темпове на развитие на нови диагностични и терапевтични методи, уморени от големия поток на боледуващи деца забравяме, че можем много да спестим на себе си и децата, ако наблегнем повече на превенцията и профилактиката. Това е мотивът ни при избора на темата.

Предварителната програма готова ли е?

До няколко дни ще представим предварителната програма (б.а. виж прикачения файл).

Налагат ли се промени по отношение на детското здравеопазване в България? Ще се превърне ли то в държавен приоритет?

За голямо съжаление на работещите в сферата на детското здравеопазване, както и на всички деца и родители, от система за пример с добре действащи профилактични и лечебни структури и достатъчно мотивиран и обучен медицински персонал в лечебните заведения и училища през последните десетилетия сме свидетели на намаляващ брой на лекарите, желаещи да се занимават с тази отговорна специалност, на пренебрежение на поставените от съсловието и пациентите проблеми и популистки обещания.

 

Надявам се българските педиатри да получат достойни условия на труд и да не бъдат повече лъгани и измествани в приоритетите на държавните органи на все по-задно място.

 

ЛИНК КЪМ ПОКАНАТА ЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА

 

Международен конгресен център - Бургас

 

Интервю на Татяна Вълкова

 

Прикачени файлове

КОНФЕРЕНЦИЯ.docx

Коментари