Публикация

Безплатни антигенни тестове в битка с пандемията

Безплатни антигенни тестове в битка с пандемията

„Като представител на Българския лекарски съюз считам, че решението на Министерството на здравеопазването - общопрактикуващите лекари да имат право да дават на пациента изследване за бърз антигенен тест за Covid-19, заплащан от бюджета на НЗОК, е най-правилната стъпка в момента. Това е и нашето желание. Чакаме да мине общественото обсъждане на проекта на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г и това да стане факт“, коментира за БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Като общопрактикуващ лекар искам да мога, когато при мен дойде пациент с видими симптоми на Covid-19, да го пратя да се тества, а той да не ми откаже, защото тестът е за негова сметка.

Този пациент следва да се тества с антигенен тест, но в сертифицирана лаборатория и данните от неговото изследване да влязат в Единния информационен портал, изтъкна д-р Брънзалов.

Според него само с регистриране на случаите на всички заболели в момента с варианта Омикрон пандемията ще може да се управлява на базата на реалната статистика, изтъкна д-р Брънзалов. По думите му хората се тестват в момента вкъщи и нямат задължение да оповестят за резултата от теста си.

„А за да се променят мерките, тъй като не сме в извънредна обстановка, трябва да имаме точната статистика, както беше преди“, каза още той.

Д-р Брънзалов коментира също, че 

паника не бива да се всява, защото вариантът Омикрон протича леко

като това важи особено при ваксинираните и преболедувалите пациенти. Той апелира тези, които са с хронични заболявания, в рисковите групи и в напреднала възраст да си поставят втората бустерна доза.


„Болничната система не е натоварена с болни с Covid-19. Да, при личните лекари има наплив, но пак казвам - заболяването протича доста по-леко. Има майки с деца, които са положителни и те се притесняват и веднага искат да ги хоспитализират, но и те не бива да се плашат толкова много“, каза още д-р Брънзалов.


Източник: БНР

 

снимка: БНР

Коментари