Публикация

Колко опасен може да е райският газ?

Колко опасен може да е райският газ?

Лесно ли е да се сдобиеш с диазотен оксид, или т.нар. райски газ, колко опасен може да бъде той и трябва ли да бъде законово забранен. Тези теми коментират в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия психиатърът д-р Веселин Герев, анестезиологът д-р Сибила Маринова, както и зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.
Д-р Маринова обясни, че газът всъщност е анестетик, а по време на употребата му от квалифицирани лекари кръвното налягане и сатурацията на пациента се следят непрестанно. Нерегламентираната му употреба е опасна, предупреди анестезиологът.

„Има ефект върху почти всички органи и системи на човешкото тяло. Може да предизвика тахикардия и повишаване на кръвното налягане, може да провокира аритмия, може да предизвика депресия на миокарда, учестено дишане. При нас, в анестезиологията, райският газ се подава в определено съотношение с кислород и когато пациентът се извежда от анестезия му се дава да диша 100% кислород”, обясни Сибила д-р Маринова.

По думите ѝ

пред последните месеци е имало 3 случая на деца между 14 и 18 години, които са изпаднали в кома

след употреба на алкохол и райски газ. Лекарката допълни, че от 10 години в болницата, в която работи, не използват диазотния оксид, след като неин колега починал вследствие на работата с него.

 

Според психиатъра д-р Веселин Герев темата е преекспонирана, що се отнася до психичните увреди, които могат да се случат. По думите му той влияе най-вече на допамина в организма ни – затова и чувстваме при употребата му чувство на удовлетвореност. Покачвал и нивото на серотонина, затова поражда смях у потребителите. Психиатърът твърди, че

комбинирането на газа с алкохол и различни видове наркотици поражда по-сериозните рискове за здравето

„Според мен забраната на това вещество ще доведе до по-голям интерес към него, всички ще искат да опитат и това ще засили консумацията”, твърди д-р Герев.

„В библейски смисъл сигурно има сентенция, която сочи, че забраненият плод е по-сладък, но в институционален смисъл това би довело до липсата и отпадането на всички забрани в законодателството”, каза в отговор Димитър Маргаритов като допълни, че това е абсурд и от правна, и от обществена гледна точка.


По думите му

Комисията за защита на потребителите вече прави проверки на пазара

така че да се ограничи продажбата дори временно. Друга мярка, която управляващите предвиждат, е промяна в Закона за зашита на детето, в който да се упомене забраната за продажба на райски газ за лица под 18-годишна възраст.

 

„За въпросното общество няма абсолютно никаква законова регламентация”, алармира зам.-министърът на икономиката. Димитър Маргаритов добави, че нито продажбата, нито контролът, нито употребата са регламентирани. По думите му страната ни е много изостанала от другите европейски държави и трябва да навакса в тази посока.


Източник: Нова телевизия

Коментари