Публикация

Проф. Здравко Каменов: COVID ваксини – ефективност и особености при захарен диабет 

Проф. Здравко Каменов: COVID ваксини – ефективност и особености при захарен диабет 

COVID-пандемиите имат огромно значение за пациентите със захарна болест. Коронавирусът увеличава опасността за развитие на диабет и след отшумяване на острата фаза, а диабетно болните са със значително повишен риск за хоспитализация, апаратна вентилация и неблагоприятен изход. 


Това казва проф. Здравко Каменов, дмн, Клиника по ендокринология при УМБАЛ „Александровска“, във видео обръщение пред близо 800 лекари – участници в четвъртия етап на виртуалната дискусия на тема „Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца – научнообосновани факти“. Събитието е организирано от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb. Част е от информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. 


По думите на проф. Каменов единствените ефективни средства за превенция на COVID-19 при диабет са: 

  • социална дистанция и добри грижи за заболяването (ЗД); 
  • имунизация. 

„Ваксинацията значително намалява риска за тежко протичане на болестта. Захарният диабет вероятно понижава протективния ефект на ваксината спрямо лицата без диабет, но той остава достатъчно надежден в тази група с повишен риск“, посочва изтъкнатият ендокринолог, стъпвайки на данни от редица научни проучвания, като допълва, че хората с диабет следва да бъдат приоритизирани при поставянето на бустерните дози ваксина. 

„За тези две години от началото на пандемията успяхме да отговорим на много въпроси около COVID-19. Но ваксините се появиха съвсем неотдавна и тук ние нямаме достатъчно натрупани данни от медицината на доказателствата, за да бъдем абсолютно категорични“, коментира проф. Здравко Каменов. 

Захарен диабет (ЗД) и COVID-19 ваксините – много въпроси 

По думите му все още се търсят отговори на доста въпроси, свързани с приложението на ваксините срещу коронавирусна инфекция при диабетно болни пациенти, като например: 

  • Коя ваксина да се предпочете? 
  • Колко ефективни биха били ваксините срещу COVID-19 в реалния свят? 
  • Колко издръжлива би била защитата в реалния свят? 
  • Трябва ли редовно да се слагат бустери
  • Оправдана ли е имунизацията срещу COVID-19 при дете или юноша под 18 г. със захарен диабет тип 1? 
  • Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19 при бременни и кърмещи жени със ЗД
  • Дали усложненията при пациенти с дългогодишен ЗД (като хронично бъбречно заболяване) биха повлияли на ефективността и/или трайността на ваксината? 
  • Могат ли ваксините срещи COVID-19 да се прилагат при наличие на активни инфекции, които са чести при пациенти със ЗД? 
  • Могат ли антидиабетните лекарства да модулират ефективността на ваксините срещу COVID-19? 
  • Чести ли са сериозните нежелани събития след ваксинация срещу COVID-19? 
  • Дали ваксинирането с наличните към момента ваксини срещу COVID-19 би било по-малко ефективно с оглед бързото развитие на нови щамове на SARS-CoV-2
  • Може ли сместването на ваксини срещу COVID-19 да засили имунния отговор? 

Отговорите на някои от тези въпроси може да чуете във видеото с проф. Здравко Каменов в дискусията. В тях той цитира данни и резултати от много клинични изпитвания по темата. (Вижте подробности в дискусията. Включете се с коментар, задайте въпрос на проф. Каменов). 


>>>>> Към дискусията 

Какви са съвременните препоръки за ваксинация при диабет 

Становището на Американската диабетна асоциация (ADA) е за COVID ваксиниране да се приоритизират всички американци със ЗД. В началото Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) постави акцент върху тип 2 пред тип 1 за достъп до ваксините, но от април 2021 г. промени това становище. Сега се приоритизират и двата типа диабет.  


Diabetes UK се изказва категорично в полза на ваксинирането. В техните препоръки е залегнало, че трябва да се правят бустери при пациентите със ЗД и то с предимство.  
Препоръката на Международната диабетна федерация: Всеки пациент със ЗД да получи своя бустер, когато му бъде предложен, казва още проф. Каменов. 


Дискусията продължава! Включете се! 

Коментари

Някои джи-пи-та не препоръчват грипни ваксини при хора със ЗД2. Какво е Вашето мнение?