Публикация

Безплатни изследвания за хепатит B и С до 5 август

Безплатни изследвания за хепатит B и С до 5 август

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Целта е да се повиши обществената осведоменост за вирусните хепатити. Тази година той преминава под мотото „Не мога да чакам“ и за пореден път поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., информира здравното министерство.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е

като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от хората, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42%.


В изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 - 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.


За постигане на целите МЗ промени Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за хората на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.


Министерството съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести, с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“ организира

скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август т.г.

Прегледите са безплатни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки желаещ.


По време на кампанията ще се извършват два вида изследвания:

  • Бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.
  • Имуноензимни тестове за хепатит А, B, С, D и Е, (при желание), които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ.

Подробна информация за инициативите можете да намерите в прикачения файл и на електронните страници на партньорите в инициативата.

 

Прикачени файлове

skriningova_kampaniia_za_khepatiti_b_i_s.pdf

Коментари