Публикация

Д-р Аспарух Илиев: Ваксината срещу маймунска шарка е сигурна, 95% от случаите са при хомосексуалисти

Д-р Аспарух Илиев: Ваксината срещу маймунска шарка е сигурна, 95% от случаите са при хомосексуалисти

Европейската комисия одобри за употреба ваксина срещу маймунска шарка за Европейския съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.


Ръководителят на Инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че ваксината е много идентична с класическата срещу едра шарка. Представлява жива ваксина, която трябва да се прилага по специален начин върху пациентите.

Ваксината е добре изпробвана и сигурна, не представлява нещо ново

- стана ясно от думите му.


„За разлика от COVID-19, който ни заразява от голямо разстояние, хората в много близък контакт със заразени, те са рискови. В момента 95% от всички случаи в света са при хомосексуални мъже. Те са най-рисковата група, защото имат много близък интимен контакт. Само въпрос на време е да излезе от тази група”, подчерта д-р Илиев.
Рискът е, че проблемът в Европа може да бъде подценен и да се разрасне, смята той. Колегите лекари трябва да мислят за това заболяване и да се обръща специално внимание на деца и бременни, те са малко по-рискови и с по-тежко протичане, обърна внимание д-р Илиев.


Ръководителят на Инфекциозна лаборатория в Берн е убеден, че най-важният елемент при COVID-19 и маймунската шарка е да имаме много добра информация за разпространението и да нямаме подводни камъни.

„Хубаво е да се спазва сигурен секс, за да бъде избегнат много близкият контакт, при който може да стане предаването", изтъкна д-р Илиев и добави, че при маймунската шарка обривът не е толкова силно изразен, но може да остави трайни белези. А самото протичане на заболяването е дълго - между 4 и 6 седмици.

COVID-19

„Изглежда, че ни трябват нови ваксини за Омикрон, тъй като с наличните имаме защита срещу тежко протичане, но вирусът все още заразява много. Не може да сме сигурни дали следващата мутация няма да е много тежка. Ваксините не предотвратяват заразяването по начина, по който искаме. Трябват ни ваксини, които да предизвикат по-добра защита, така че да имаме прекъсване на веригата от разпространение и да имаме антитела върху лигавиците ни“, обясни д-р Илиев.


Той съобщи, че се върви към

голям пробив за ваксина срещу повече от един коронавирус

„Нека не чакаме появата на новите ваксини. Омикрон изкарва от строй за 5-6 дни дори ваксинираните, при неваксинираните може да има тежко протичане“, призова събеседникът.


Той очаква тласък в разпространението на вируса със започването на учебната година през септември.


„По-строги мерки на този етап са нереалистични. Не виждам смисъл в момента. Хората, които искат да се погрижат за здравето си, са добре ваксинирани и носят FFP маска. Слушайте експертите, а не политиците“, допълни д-р Илиев.

 

Източник: Bulgaria ON AIR

Коментари

Здравейте,доктор Илиев1Поздравления за Вашите точни и много полезни коментарии  за Ковид и Маймунската Вариола!Благодаря Ви!С уважение;Доктор Людмила Костова-Враца-29.07.2022г.