Публикация

ЕК подписа договор за ваксина срещу пандемичен грип

ЕК подписа договор за ваксина срещу пандемичен грип

Европейската комисия, посредством своя Орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), подписа с фармацевтичното дружество GSK рамков договор за съвместно възлагане на обществени поръчки за Adjupanrix — ваксина срещу пандемичен грип.

12 държави членки и други страни участват в споразумението за съвместното възлагане на обществени поръчки

по силата на което те могат, ако е необходимо, да закупят до 85 000 000 дози ваксини в случай на пандемия от грип.


"Готовността е от централно значение при извънредна ситуация в областта на здравето. COVID-19 несъмнено показа това. Днес осигуряваме до 85 милиона дози противогрипна ваксина чрез нашия орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, за да защитим нашите граждани, в случай, че такава извънредна ситуация възникне в бъдеще. Това е истински Европейски здравен съюз в действие", заяви Стела Кириaкиду, европейски комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Грипната пандемия би била световна епидемия, причинена от нов грипен щам, за който сред човешкото население съществува малък или никакъв имунитет. Въпреки че да се предвиди една грипна пандемия е трудно, важно е да бъдем подготвени, отбелязват от Европейската комисия.

Коментари