Публикация

Каква е връзката между проблемното забременяване и Хашимото

Каква е връзката между проблемното забременяване и Хашимото

Синдромът на Хашимото е много често срещано автоимунно заболяване, предимно засягащо жените, като възрастовата граница е 30-50 г. При него щитовидната жлеза, вид ендокринна жлеза, губи функцията си за производство на хормоните трийодтиронин и тироксин, Т3 и Т4, съответно 20% и 80%. Когато нивата им са много ниски, хипофизната жлеза освобождава TSH – хормон, чиято основна задача е да стимулира щитовидната жлеза за освобождаването на повече от двата хормона.

 

Ролята на тези хормони е много важна, защото осъществяват контрол на метаболизма, половите хормони, теглото и др. Техните ниски нива, освен че причиняват други проблеми при жените като намалено либидо и прекомерно кървене по време на менструален цикъл, могат да станат причина и за нередовна менструация и липса на овулация, които да доведат до проблемно забременяване.

 

Ако вече имате това заболяване, преди да се опитвате да забременеете, е добре да вземете мерки за доброто му контролиране, за да подобрите своето репродуктивно здраве и да посетите ендокринолог.

 

Хормонална терапия


След преглед от ендокринолог и необходимите изследвания ще ви бъде назначена адекватна заместителна терапия. Приемането на необходимата доза заместващи хормони ще успее да регулира менструалния цикъл и да помогне за забременяването. То ще бъде най-безопасно, ако щитовидната жлеза е под контрол.

 

Преди опитите за забременяване за известно време е нужно нормализиране на нивото на тиреоидните хормони. Техният TSH трябва да бъде със стойности 0,5-2 mUI/mL, за да бъде възможно забременяване.

 

Богати на йод храни


Богатите на различни вещества храни ще подкрепят цялостното здраве, включително и на щитовидната жлеза. Изборът трябва да бъде насочен преди всичко към органични храни, защото щитовидната жлеза е много чувствителна към токсините в храните. Клетките ѝ са единствени в тялото ни, които абсорбират йод и го съчетават с аминокиселината тирозин, за да произведе Т3 и Т4. Затова е препоръчителен прием на храни с йод като червено цвекло, мед, ягоди, сурова червена боровинка, лук и др., без да се прекалява.

 

Намаляване на стреса


В подкрепа на надбъбречните жлези, които се затрудняват да се справят с хроничния стрес, трябва да се положат усилия за намаляване на ежедневното напрежение. Когато стресът е голям, тялото забавя работата на щитовидната жлеза като защитна мярка, а надбъбречната умора може да причини и понижаване на имунитета като цяло.

 

Активиране на овулацията


Като усложнение при заболяването на щитовидната жлеза е рискът от синдром на поликистозните яйчници, при който овулацията спира и води до репродуктивни неуспехи. За да бъде активирана, вашият гинеколог може да помогне за намиране на подходящо лечение.

 

Контролно ултразвуково проследяване


Преди вземането на решение за забременяване е препоръчителна редовната консултация с ендокринолог за обсъждане на съществуващи възможности за зачеване. Контролният ултразвук ще помогне за определяне на състоянието в момента.

 

Пациентките с това автоимунно тиреоидно заболяване трябва да знаят, че ги очакват проблемно забременяване и различни рискове, ако не се погрижат за контролирането на щитовидните хормони. Шансовете за успешно зачеване и безпроблемното износване на бебето са големи, ако се спазват съветите на лекарите, поддържа се подходяща диета и се намали стресът.

Коментари