Публикация

Симптоми при недостиг на калции

Симптоми при недостиг на калции

Недостиг на калций?


Калцият е необходим за силни кости и зъби. Също така поддържа правилната функция на кръвоносни съдове, мускули, нерви и хормони.


Дефицитът на калций поражда няколко очевидни симптоми в краткосрочен план. Това е така, защото тялото внимателно регулира количеството на калций в кръвта. Липсата на калций в дългосрочен план може да доведе до намаляване на минералната плътност на костите наречена остеопения. Ако не се лекува, остеопенията може да се превърне в остеопороза. Това увеличава риска от фрактури на костите, особено при по-възрастни. Тежкият дефицит на калций обикновено се причинява от медицински проблеми или лечения с лекарства като (диуретици), операция за отстраняване на стомаха или бъбречна недостатъчност.


Симптомите на тежък дефицит включват:


- спазми на мускулите;
- скованост изтръпване в пръстите;
- умора;
- слаб апетит;
- неправилни сърдечни ритми;


Добавки и храни?


Някои дефицити на калций не могат да бъдат овладяни само с диета. В менюто ни, разбира се трябва да присъстват задължително млечни храни. Също така много богати на калций са ядките, бобовите и зеленолистни. Може да се наложи да приемате мултивитаминна или минерална добавка. Те могат да се приемат самостоятелно или с други добавки, които помагат на тялото да абсорбира или използва минерала. Терапията трябва да бъде съгласувана с лекар специалист и на база индивидуален подход да бъде взето решение.


При нужда от консултация със специалист, относно дефицити на витамини и минерали, можете да потърсите д-р Даниела Красимирова - ендокринология и болести на обмяната.


Запишете час на телефон 0876 520 530 всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 часа или онлайн в приложение Medrec:M за ваше удобство!

Коментари