Публикация

От 1 август влизаме в болница само с електронно направление

От 1 август влизаме в болница само с електронно направление

Само с електронно направление ще става постъпването в болница от 1 август 2022 г. То ще се получава, както и преди от личния лекар. Лечебните заведения от своя страна също ще издават епикризата на електронен носител. Така тя ще попада автоматично в електронното пациентско досие и става част от него. Това обясни пред БНТ доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова и председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

 

Дигитализацията в направленията стартира в извънболничната помощ от 1 юни 2022 г., като от понеделник тя ще овключва вече и болничната помощ. По думите на д-р Пандов подготовката върви по план и изненади не се очакват.

 

В Министерство на здравеопазването са убедени, че всички лечебни заведения са подготвени за промяната. Свързани са с националната здравна информационна система и имат готовност да работят. Трима са основните доставчици на програмен продукт, като с тях те обхващат над 90% от всички болници. Софтуерът е синхронизиран според новите изисквания.

Вижте още:

Лекарите вече могат да издават електронни направления

Системата за електронни направления изпрати мъж на гинеколог

Още със старта на електронните направления в доболничната помощ на 1 юни системата е позволявала издаването и на такива за хоспитализация. Към днешна дата са издадени общо 44 хиляди електронни направления. С 261 от тях пациенти са постъпили за лечение в 54 големи болници.

 

Доц. Пандов припомни, че целта на електронното здравеопазване е процесите в здравеопазването да станат прозрачни. Дигитализацията позволява да се гледат данните в реално време и да се види, кога един пациент постъпва или излиза от болница. Няма да може епикризата да бъде променяна. Ако това се наложи по някаква причина, ще може да се проследи, ще остава следа. 

 

Към 28 юли издадените електронни направления за хоспитализация са над 44 хил., което показва, че лечебните заведения вече са синхронизирали медицинските си софтуери и имат натрупан опит в работата с електронното направление. Сред лечебните заведения, осъществили реални хоспитализации чрез електронни направления, са не само големи университетски болници и областни болници, а и такива в по-малки населени места като Айтос, Чирпан, Казанлък, Мездра, Ботевград, Етрополе, Дулово и др.

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни пациентите

Те вече няма да бъдат преносители на хартиени документи. Същото се отнася и за самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент ще отнема секунди вместо досегашните средни 15 минути на пациент. Дигитален става целият процес от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие.

Надграждане на пациентското досие до края на годината

Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури, колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили, как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/ отделение.

 

До края на годината предстои още надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства.

 

Към 28 юли са издадени близо 19 млн. електронни направления за преглед, близо 8 млн. електронни рецепти, около 2 млн. електронни направления за лабораторни изследвания и близо 1,4 млн. направления за консултация.

Коментари