Публикация

Проф. Тодор Кантарджиев: Доближаваме плато на COVID вълната

Проф. Тодор Кантарджиев: Доближаваме плато на COVID вълната

Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община, пред Нова телевизия.


„Въпреки че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява. Всяка лято си имаме инфекции. С Омикрон не искаме да преекспонираме нещата. До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадах, че толкова рано дойде този вариант на Омикрон у нас“, отбеляза проф. Кантарджиев.


По думите му

драстични мерки не се очакват

„Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, 2 пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни той.


Според него в градския транспорт е добре да се носят маски.


Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.
Проф. Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.


„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят“, каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустер ваксините.

479 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България за последните 24 часа

Те са установени след направени 1 903 теста (193 PCR и 1 710 антигенни). Това показват данните на Националната информационна система.
Като излекувани са отчетени 380 души.


В болници се лекуват 977 пациенти с доказан COVID-19. За 56 от тях се полагат интензивни грижи.


Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 4 474 228. През изминалото денонощие са приложени 79 от тях.


Починали са трима души, при които е била доказана инфекцията. И тримата не са били ваксинирани.


Актуални данни за разпространението COVID-19 по света можете да видите на ТУК

Коментари