Публикация

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ.


Понятието изключително кърмене означава прием единствено и само на майчино мляко, без прием на храни и други напитки, включително и вода. Според СЗО и УНИЦЕФ препоръчително е децата да се кърмят изключително до навършване на 6 месеца, възраст за оптимален растеж и развитие.


През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко. След това трябва да получават подходяща за възрастта им и достатъчна храна, но да бъдат кърмени до двегодишната си възраст или дори по-дълго. Тази идеална форма на детското хранене може да бъде осъществена, ако жените бъдат подкрепяни от всички свои близки и от съответните власти да кърмят децата си“.

Подкрепата за майките е от съществено значение

Кърменето трябва да се усвои и много жени срещат трудности в началото. Болката, разранените зърна и страхът, че няма достатъчно мляко за бебето, са много често срещани. Необходими са повече лечебни заведения, които подкрепят кърменето, както и повече обучени консултанти, които да насърчават майките и да им помагат. За да се осигури тази подкрепа и подобряване на грижите за майките и новородените, сега има повече от 20 000 болници „Приятели на бебето“ в 152 страни по света, благодарение на инициативата на Световната здравна организация и УНИЦЕФ.


Световната здравна организация силно препоръчва новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до 6-месечна възраст и да продължават да приемат такава заедно с допълнителна храна (на по-късен етап) най-малко до първата година от живота си. За да се постигне тази цел, на младото семейство трябва да се осигури силна подкрепа, както от медицинските професионалисти, така и от семейството, обществото, работното място и медиите. Емоционалната подкрепа, комбинирана със знания за това как да се осъществи и да се продължи с кърменето, ще подпомогне майката кърмачка да успее, въпреки многото съществуващи бариери. Почти всяка жена може успешно да кърми новороденото си дете.


Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.
Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.

Статистика

Според данни на Световната здравна организация в глобален мащаб 3 от 5 бебета не се кърмят в първия час след раждането, а 41% от децата под 6-месечна възраст са кърмени ексклузивно. Именно поради тези причини е важно и болниците да „промотират“ кърменето веднага след раждането.

УМБАЛ „Софиямед“

УМБАЛ „Софиямед“ е едно от лечебните заведение у нас, в което основен приоритет за екипа е стимулирането на естественото хранене на новороденото – най-добрият избор за качественото развитие на детето!


В Отделението по неонатология се полагат грижи за новородените деца, като се стимулира непрекъснатият 24-часов контакт между майка и дете, под контрола на специалисти.


Първоначално това се осъществява чрез стимулиране на емоционалната връзка майка-бебе чрез т.нар. bonding веднага след раждането – поставяне на бебето след изваждането от утробата върху гръдта на майката (при физиологично раждане).


Ранното закърмване подпомага приспособяването на новороденото към новите условия на живот, предпазва го от метаболитни нарушения (дехидратация – обезводняване, хипогликемия, хипокалциемия и др.), спомага за по-бързото поселване и развитие на бифидусфлората в червата, засилва емоционалната връзка майка-дете.
При раждане чрез оперативно родоразрешение бебето се носи на майката на втория час. Акушерката отива при нея с бебето, като ѝ показва как се кърми и своевременно я консултира при възникнали притеснения.


Бебето се ражда с развит сукателен рефлекс. В рамките на 2 до 3 часа този рефлекс отзвучава. И след това детето отново трябва да го изработи. Именно затова акушерките и неонатологичния екип на отделението стимулират ранното поставяне на гърда с ранно засукване.

Коментари