Публикация

Маските на закрито в София отново стават задължителни

Маските на закрито в София отново стават задължителни

Здравните власти: При възможност работодателите да въведат дистанционен труд

 

Въвеждат се нови противоепидемични мерки в София. Те влизат в сила от 4 август, четвъртък, и ще са задължителни 30 дни. Това става ясно от нова заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.


Освен в лечебни заведения, аптеки, оптики и градския транспорт, маските стават задължителни и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги, в административните учреждения, в търговските обекти, железопътни гари, автогари, летище София, метростанции.


Изключение се допуска за:

  • деца до 6-годишна възраст;
  • персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения;
  • спортуващите на закрито;
  • участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;
  • участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници.

По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

Работа от разстояние, ако е възможно

В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване.


При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да създават възможност за работа в дистанционна форма или да установят работно време с променливи граници - работа на смени, включително ограничаване на несъществени контакти на работните места, се посочва още в заповедта на СРЗИ.

 

В детските заведения и специализираните институции ще се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести.

 

Ограничения има и за свижданията в болниците.

 

Със заповедта може да се запознаете в прикачения файл

Прикачени файлове

РД_01_241_02_08_22.pdf

Коментари