Публикация

МЗ препоръча втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 на имунизираните с Janssen

МЗ препоръча втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 на имунизираните с Janssen

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи хора на и над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen.

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер

при хора, имунизирани с ваксината на Janssen.


Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината на Janssen:

  • имунокомпрометирани;
  • трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
  • пациенти на хронична диализа;
  • пациенти с онкохематологични заболявания;
  • потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
  • медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
  • възрастни хора на и над 65 г.

В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на Janssen, поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ

кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

 

Считано от сряда, 3 август, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на хората, получили първична имунизация с ваксината на Janssen, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза

като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификатът за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго, допълват от МЗ.

 

Коментари