Публикация

Tрима мъже с рак на простатата бяха успешно оперирани по иновативен метод в ИСУЛ

Tрима мъже с рак на простатата бяха успешно оперирани по иновативен метод в ИСУЛ

Нискодозовата брахитерапия е щадяща, позволява запазване на простатната жлеза и предпазва от усложнения


Очаква се скоро лечението да се покрива изцяло от НЗОК


Трима мъже с ранен рак на простатата бяха успешно оперирани в Клиниката по урология и андрология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ чрез прилагане на нискодозова брахитерапия, която се използва вече рутинно в столичната болница. Методът е иновативен за България и представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган.


Операциите се състояха на 27 и 28 юли 2022 г. и преминаха изключително успешно. Първите двама пациенти бяха изписани още в петък, а третият се прибра вкъщи вчера (1.08.2022 г.).

 

Част от мултидисциплинарния екип - доц. Еленко Попов - хирургът извършил операцията, д-р Галин Вълчев - медицински физик  и операционната сестра Здравка Попова
Снимка: Част от мултидисциплинарния екип - доц. Еленко Попов - хирургът извършил операцията, д-р Галин Вълчев - медицински физик  и операционната сестра Здравка Попова

 

Какво представлява методът

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Нискодозовата брахитерапия е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза при мъжете. Тя позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната им функция. Помага да се избегне и друго усложнение, което макар и рядко (в около 10-15% от случаите) се наблюдава при оперативното лечение (радикална простатектомия) – неволното изпускане на урина (инконтиненция), което води до значително влошаване качеството на живот.


Пациентите пролежават в болницата само 48 часа, след което могат да бъдат изписани за домашно лечение. Докато сийдовете с йод 125 изотоп функционират в простатата на пациентите, те са напълно безопасни за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото им. След този период зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на простатната жлеза.

 

Галин Вълчев
Снимка: Медицинският физик д-р Галин Вълчев

 

Процедурата се извършва от мултицисциплинарен екип, в който се включват: уролог и операционна сестра (извършващи имплантирането на сийдовете), лъчетерапевт и медицински физик (които, според размера и конфигурацията на простатата, изчисляват колко зрънца ще са необходими и създават индивидуалния план за поставянето им, за да се получи желаният ефект) и анестезиологичен екип (които е от критично значение освен заради осигуряване на безопасността на пациента под анестезия, така и поради специфичната нужда от абсолютна неподвижност на пациента по време на процедурата, свързана с необходимостта от прецизност от порядъка на милиметър).

За кого е подходящ

Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Нейното приложение може да е и част от мултимодални протоколи за лечение в комбинация с перкутанна лъчетерапия и хормонотерапия при по-напреднали стадии.

Колко струва

Очаква се съвсем скоро процедурата да започне да се реимбурсира от НЗОК и да бъде още по-достъпна за пациентите. В момента пациентите имат варианта сами да заплатят за сийдовете (зрънцата радиоактивен йод) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

За карцинома на простатата

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е сред основните причини за смърт при мъжете.

Генетична връзка между рака на простатата и този на млечната жлеза

Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата, са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.


Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари